Kralj Lear stiže u zagrebački HNK

Uoči večerašnje premijere zavirili smo na generalnu probu Shakespeareova Kralja Leara kojega će prvi put u svojoj iznimnoj karijeri glumiti Predrag Miki Manojlović.

Shakespeareovo remek-djelo u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu postavlja se u suvremenom prijevodu i dramaturškoj obradi Lade Kaštelan i režiji Janusza Kice. Komad aktualno progovara o politici, obiteljskim i društvenim odnosima.

Nikada nisam tražio naslove pa ni sada to nije bio slučaj, a ti tzv. naslovi su došli. I što je sad čudno? Ljudi se sjećaju naslova, a ne sjećaju se onih istraživanja, pravih istraživanja, van tih velikih naslova, bez kojih ovih naslova ne bi ni bilo,  rekao je Manojlović.

Autori scenografije su Numen i Ivana Jonke, kostimografije Eva Dessecker, a glazbe Tamara Obrovac. U ulozi kralja Leara nastupit će Predrag Miki Manojlović, njegove kćeri Goneril, Regan i Cordeliju glume Ana Begić, Iva Mihalić i Jadranka Đokić, a u ostalim ulogama pojavljuju se Ivan Jončić, Silvio Vovk, Luka Dragić, Ivan Glowatzky, Goran Grgić, Milan Pleština, Mislav Čavajda, Bojan Navojec i drugi.