750 izvedbi Jalte, Jalte

U zagrebačkoj Komediji veliki jubilej: mjuzikl 'Jalta, Jalta' doživio je svoju 750. izvedbu, a od praizvedbe tog najuspješnijeg hrvatskog mjuzikla autora Milana Grgića i Alfija Kabilja prošlo je gotovo 50 godina.

Grgićev libreto naslanja se na povijesni susret Roosevelta, Churchilla i Staljina godine 1945. u Jalti, gdje su odlučili prekrojiti kartu svijeta. No, u pozadini povijesnih događanja, scenska bitka i prava podjela zbiva se između njihovih sobara. Svaka nova izvedba publiku u rasprodanoj Komediji jednako ostavlja bez daha.

Prošlotjedna svečana izvedba bila je i prva bez redatelja Vlade Štefančića, koji nas je napustio u listopadu prošle godine. Štefančić je u svojim obraćanjima ansamblu uvijek govorio: Čuvajte nam Jaltu!

Ja moram čestitati svim izvođačima – i nekadašnjim i sadašnjim, ali i prekrasnoj publici koja dolazi uvijek iznova gledati Jaltu i koja uz taj zadnji song Neka cijeli svijet sja u suncu odlazi raspjevana iz kazališta i kao da želi da još jednom ponovimo tu pjesmu punu optimizma, zajedništva, nade, vjere u bolje sutra, u prijateljstvo,  rekla je pjevačica Sandra Bagarić koja tumači ulogu Nine Filipovne.