Zagrijte se za početak 14. ZagrebDoxa uz HRT3

Uoči sutrašnjeg otvorenja 14. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox predstavljamo nagrađivanu gruzijsku dokumentaristicu Nino Kirtadzé.

Dobitnica Europske filmske nagrade, redateljica Nino Kirtadzé, rođena je u gruzijskom gradu Tbilisiju. Jedna je od rijetkih gruzijskih redatelja koji su realizirali svoj prvi film u Francuskoj, a ubrzo se nametnula kao jedna od najboljih dokumentarnih redateljica u svijetu.

Njezini filmovi bave se kontroverznim temama s naglaskom na ljudsku dramu i duboke, upućene ljudske portrete. Diljem svijeta hvali je kritika, a dobitnica je i brojnih prestižnih nagrada na svjetskim festivalima, među kojima su i nagrada za najbolju režiju na festivalu u Sundanceu koju joj je donio film Durakovo - selo budala, Europska filmska nagrada za Naftovod u susjedstvu i brojne druge nagrade.

U sklopu emisije Posebni dodaci, večeras u 22.20 sati, prikazujemo snimku Majstorske radionice Nino Kirtadzé te njezin dokumentarni film iz 2014. godine Zadrži dah.

U filmu Zadrži dah pratimo 40-godišnjeg Levana koji pun nespokoja čeka na klinici u Gruziji MR pretragu kako bi se otkrilo što je uzrok boli u ramenu. Nakon što napusti bolnicu, posve se promijeni. Njegova tjeskoba prelazi na njegovu ženu i prijatelje.

Dvorište njihove kuće postaje scena neformalnog savjetodavnog tijela čiji svaki član nudi čarobne lijekove i vrhunske specijaliste. Ubrzo se Levanova ušteđevina istopi. U strahu je od gubitka posla i žene koja sve kasnije i kasnije dolazi s posla. No iznenada se dogodi nešto neočekivano.

14. festival ZagerbDox pratit ćemo i ciklusom kronika koje ćemo emitirati na HRT3, te na usluzi HRTi, gdje već možete pogledati prvu Kroniku ZagrebDoxa 2018.
14. ZagrebDox: 125 filmova u 14 programa