Fitnes za bebe oduševljava i djecu i roditelje

Koprivnica je među malobrojnim gradovima u Hrvatskoj koji imaju organizirani fitnes za novorođenčad i djecu do 12 mjeseci. Taj se program ondje provodi već cijelo desetljeće.

Mlada obitelj Tkalec na bebi fitnes dovela je svoju kći Evu. Iako joj je tek sedam mjeseci, ondje je najstarija.

Ovo je jedno jako zanimljivo iskustvo, čuli smo osnove o roditeljstvu budući da nam je ovo prvo dijete kako se nositi s problemima koji se javljaju, kaže Evin tata Andrija Tkalec.

Ovakve su radionice namijenjene i edukaciji roditelja djece do 12 mjeseci. Nakon tematskih predavanja i razgovora s pedijatrom i psihologom sa svakim se djetetom posebno izvode vježbe.

Mi možemo pratiti i odstupanja u normalnom razvoju i ako uočimo neko odstupanje možemo kanalizirati tu djecu u smjeru gdje bismo najprije došli do nekog mogućeg rješenja. Ove su radionice namijenjene zdravoj djeci međutim nerijetko smo na tim radionicama otkrili odstupanja čak i cerebralne paralize, izjavila je pedijatrica Zorica Valentić.

Radionice se u dvije grupe održavaju jednom na mjesec i u proteklih desetak godina kroz njih je prošlo oko dvije tisuće sudionika, i djece i roditelja. Projekt je počeo na inicijativu UNICEF-a, a nastavlja se uz potporu volontera koprivničkog društva Naša djeca i za sve je besplatan.