Zašto tvrtke ustupaju naše osobne podatke drugim pružateljima?

Kada nas razne institucije traže osobne podatke, uvjeravaju nas da će ti podaci ostati tajna. Naravno, ni Zakon o zaštiti osobnih podataka ne dopušta im da naše podatke šalju drugim tvrtkama.

No slučaj Danijele Stanojević potvrđuje da ga neki ne poštuju. Posjet teleoperatoru - neugodno ju je iznenadio i zabrinuo. Došla se raspitati može li svoju postojeću tarifu zamijeniti povoljnijom. Prodavač joj je rekao da tarifu ne može mijenjati jer - nije bonitetna.
Nakon što je inzistirala da joj objasni odakle ima tu informaciju, prodavač joj je  pokazao na monitor gdje je blinkala informacija da nije bonitetna. Danijela se pitala odakle teleoperatoru informacije o njezinoj financijskoj sposobnost plaćanja dospjelih obveza na računu - jer njih bi trebala imati samo porezna uprava ili banka. Iz Zagrebačke banke, gdje ima tekući račun, poručuju da podatke o bonitetu klijenata ne prosljeđuju drugim tvrtkama.

Danijela Stanojević tvrdi da je djelatnika VIP-a izričito pitala što za njih znači izraz bonitetna i odakle im podaci, a on joj je odgovorio da za njih radi tvrtka koja provjerava je li njihov klijent uredan platiša.

Nakon što je dublje pregledao arhivu, teleoperator je poručio da je Danijela do 2009. imala prijavljen obrt pa je u skupini poslovnih korisnika kojima se provjerava bonitet.

Privatnim korisnicima ne provjeravamo bonitet dok su za poslovne korisnike takvi podaci javno dostupni, priopćili su iz Vipneta.

No naša je sugovornica obrt zatvorila prije devet godina i smeta ju što se teleoperator arhivom koristi, kaže, kada im i kako odgovara. Danijela je razočarana cijelim postupkom jer, kaže, bez obzira na neredoviti tempo plaćanja računa, činjenica je da duga prema operatoru nema.