Crno vino može pomoći borbi protiv propadanja zuba i bolesti desni

Crnom vinu dosad se pripisivao niz dobrih učinaka na zdravlje, od jačanja rada srca do snižavanja rizika od šećerne bolesti, a novo istraživanje sugerira da sadrži tvari koje mogu pomoći u borbi protiv propadanja zuba i bolesti desni.

Znanstvenici su otkrili da sastojak vina poznat kao polifenol pomaže borbi protiv štetnih bakterija u usnoj šupljini, prenosi BBC. No stručnjaci upozoravaju da to ne znači da se sada crno vino mora piti u većim količinama.

Ranija istraživanja sugerirala su da su zdravstvene koristi od polifenola povezane s time da se radi o antioksidansima koji štite tijelo od štetnih slobodnih radikala, a novija istraživanja pokazuju da polifenoli mogu osnažiti zdravlje djelujući u suradnji s 'dobrim' bakterijama u probavi.

U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Agriculture and Food Chemistry znanstvenici su proučavali mogu li polifenoli iz vina koristiti zdravlju usne šupljine.

Znanstvenici su uspoređivali učinke dva polifenola iz crnog vina u odnosu na sjemenke grožđa i ekstrakt crnog vina na bakterije koje se zalijepe za zube i desni i izazivaju naslage na zubima, karijes i bolesti desni.

Utvrdili su da polifenoli iz vina i ekstrakti smanjuju sposobnost bakterija da se prilijepe no polifenoli su bili učinkovitiji.

U kombinaciji sa Streptococcusom dentisani - za kojeg se vjeruje da je oralni probiotik koji stimulira rast dobrih bakterija polifenoli su bili čak i bolji u blokiranju patogenih bakterija.

To bi otkriće moglo voditi u nove mogućnosti dentalnog liječenja.