Crni češnjak - čuvar mladosti

Malo ljudi zna da postoji crni češnjak koji, za razliku od bijelog, nema mirisa, ne pada teško na želudac i ima mnoga ljekovita svojstva, od reguliranja krvnog tlaka do jačanja imuniteta. Proizvode ga već nekoliko godina u svojem OPG-u Dijana Kralj i njezin suprug Samir Burnić iz Jablanovca kod Zaprešića.

Počeli su s malom komoricom i kilogramom češnjaka, eksperimentirali i istraživali te metodom pokušaja i pogrešaka došli do željenog proizvoda. Kupili su komoru u koju stane 500 kg češnjaka koji u kontroliranim uvjetima pretvaraju u crni češnjak.

Kontroliramo temperaturu i vlažnost 60 dana jer postoji mogućnost da on ne pocrni i nije to to, ili ako je previsoka temperatura a premala vlažnost onda izgori. Jako je bitna vlažnost u toj komori jer, ako nema vlažnosti, ako se to ne regulira, onda će se presušiti, objašnjava Samir Burnić.

Crni češnjak, kaže Dijana Kralj, alternativa je bijelom češnjaku. Za razliku od njega ne pada teško na želudac, nema neugodnog zadaha, vole ga i njihova djeca Orka i Malik te ima mnoga ljekovita svojstva: jača imunitet, regulira krvni tlak, čisti krvne žile. Ide i uz slana i slatka jela. U svojim restoranima koriste ga i mnogi renomirani kuhari.

Dijana Kralj službenica je u banci, njezin suprug radi u tvrtki koja se bavi proizvodnjom kozmetike i prirodnih proizvoda, kao što je i njihov češnjak, bez ikakvih aditiva i 100% prirodan. Za sada ga izvoze u Austriju, Njemačku i Italiju, a plan im je povećati proizvodnju.

Crni je češnjak čuvar mladosti, pozitivno utječe na rast i diobu stanica, dodaju supružnici Dijana Kralj i Samir Burnić iz OPG-a KRALJ. Zato su optimistični i uvjereni da će njihov "crni kralj" opravdano naći mjesto i na inozemnom i na našem tržištu.