Upoznajte bjelovarske robotičare

Iako im informatika nije obvezan predmet, učenici petih i šestih razreda bjelovarske IV. osnovne škole odlični su u robotici. U jednoj od prestižnog natjecanja u robotici bili su bolji i od srednjoškolaca koji se pripremaju na FER-u. Jedna od tema kategorija bila je i proizvodnja vode s pomoću solarne energije.Tako da uz usavršavanje robotike oni uče i o ekologiji.

Programirati robota za različite zadatke na poligonu - nije problem. Ekipa Quatrobot ima sve u svojim rukama.

A biologija, kemija, robotika i njihovi genijalni umovi - rezultirali su inovacijom koja slanu vodu pretvara u pitku s pomoću solarne energije. To je bio jedan od zadataka na natjecanju koje su pokrenuli Amerikanci.

Od sljedeće godine informatika će im napokon biti obavezan predmet, a njima je važnost informatičkog obrazovanja neupitna.

Informatika je predmet koji će biti jedan od najvažnijih u budućnosti, sve ide na informatiku u robotiku, kaže Eugen Petreković, učenik šestog razreda. Želio bih biti informatičar kao moj tata, uvjeren je.

Desetak godina u bjelovarskoj Četvrtoj osnovnoj školi postoji grupa robotičara uz voditelje volontere, a i jedan je od centara Croatian makers lige. Ovi malci genijalci spremaju mnoge projekte - pokazat će ih uskoro.