Komedija Mire Gavrana "Papučari" dobila dvojezično francusko izdanje

Komedija "Papučari" istaknutog hrvatskog književnika Mire Gavrana dobila je dvojezično francusko-hrvatsko izdanje upravo objavljeno u Parizu u izdanju nakladnika Theatroom.

Gavranovu komediju na francuski je prevela Ivanka Segetlija Jardin, a urednik je Yves-Alexander Tripković.

Zaplet "Papučara" počinje u trenutku kada se ženi udanoj za drugog muža na vratima pojavljuje njezin prvi muž, koji je iznenada pušten iz zatvora, jer se pokazalo da je bio nevin. Kako nema gdje, čovjek počinje živjeti sa svojom bivšom ženom i njezinim novim mužem, što ubrzo dovodi do neočekivanih sukoba i peripetija.

Knjiga je svoju kazališnu praizvedbu u Zagrebu imala 2007. godine u produkciji Teatra Gavran, nakon čega je njezina dramska inačica premijerno izvedena u Moskvi, Vilniusu i Prištini. Ugledni litavski redatelj Donatas Ulvydas po toj je komediji, vjerno se držeći fabule, godine 2013. snimio film "Kako ukrasti ženu", koji je u prvom mjesecu prikazivanja u kinima imao više od stotinu tisuća gledatelja.

Djela Mire Gavrana do sada su prevedena na 40 jezika. Po njegovim kazališnim tekstovima izvedeno je više od 300 premijera diljem svijeta koje su imale preko tri milijuna gledatelja.