Biti zatvorenik i roditelj

Prema izvješću Uprave za zatvorski sustav oko 12 700 djece u RH ima jednog ili oba roditelja u pritvoru ili na izdražavanju zatvorske kazne. Humanizacija zatvorskog sustava, jačanje roditeljskih kompetencija i kontakata djece i roditelja zatvorenika inicijative koje se provode u hrvatskim kaznionicama.

Izlazak roditelja - zatvorenika iz zatvora jednako je izazovan po pitanju socijalne integracije, ponovnog povezivanja s obitelji, rješavanja problema smještaja i stanovanja te samog opstanka na slobodi.

Nemogućnost stjecanja i održavanja svega navedenog ostavlja bivše zatvorenike na margini društva, što zbog egzistencijalnih razloga dovodi do novih kaznenih djela.O tome kako može pomoći sustav a kako udruge i nevladine organizacije govorili su gosti emisije Imam problem Ivana Zanze, izvršna direktorica Udruge „RODA", Iva Jovović, izvršna direktorica Udruge za unapređenje kvalitete življenja „LET" i Zvonimir Penić, načelnik Sektora tretmana Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa.

U sklopu projekta „Uključeni roditelji" pod sloganom „DALJE, BOLJE" Udruga "Korak po korak" pruža podršku za roditelje bivše zatvorenike i njihove obitelji. Program se provodi dvije godine uz podršku i suradnju Ministarstva za demografiju, socijalnu politiku i mlade, Ministarstva pravosuđa i kaznionica u Lepoglavi i Požegi. Kako je to biti zatvorenik a suprug i otac, s kojim se problemima nosio unutar trogodišnjeg zatvorskog sustava, te nakon odsluženja kazne bivši zatvorenik je ispričao novinarki Mireli Micek.