Ženijalni dani u povodu Dana žena u 32 neovisna hrvatska kina

Četvrto izdanje Ženijalnih dana, filmske manifestacije koja će se u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, održati od 8. do 11. ožujka diljem Hrvatske, donosi četiri filma iz recentne 'ženske' ili 'feminističke' filmske produkcije.

U povodu Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, Ženijalni dani održat će se u  27  gradova, od kojih tri na otocima, u ukupno 32 neovisna kina.

U osmomartovskom raspoloženju ponavljamo najvažnije lekcije iz prvog - Sufražetkinje i drugog - Božja volja vala feminizma, sa skokom na pop kulturu osamdesetih godina i njezinu kraljicu, Whitney Houston, u filmu Whitney: Biti svoja (2017.)  sve do Isabellinog sunca, najnovijeg ostvarenja kultne francuske redateljice Claire Denis, jedne od najprominentnijih ženskih glasova europske kinematografske današnjice, ističe se u najavi.

Iz Švicarske stiže 'feel good' komedija o vrlo ozbiljnoj temi, film "Božja volja" redateljice Petre Volpe o kućanici iz malenog sela koja mora naučiti kako postati predvodnica lokalnih sufražetkinja.

Dokumentarni film "Whitney: Biti svoja" Nicka Broomfielda i Rudija Dolezala, koji se prikazuje i na ovogodišnjem ZagrebDoxu, zalazi iza kulisa javnog života pjevačice na vrhuncu slave i prikazuje okolnosti koje su doprinijele prekidu njezine karijere i preranoj smrti 2012. godine.

"Isabellino sunce", od kritike izvrsno ocijenjenoj romantičnoj komediji, vrlo neobičnom žanru za inače vrlo političnu i angažiranu redateljicu kao što je Claire Denis, najavljeno je, mapiraju se prolazni trenuci užitka i emocionalnih zamki žene u tzv. srednjim godinama. Film je premijerno prikazan u Cannesu gdje je otvorio prestižnu Directors' Fortnight sekciju i osvojio SACD nagradu.

Na vremena rane feminističke borbe, razdoblja borbe britanskih sufražetkinja  za pravo glasa i njihovom  okretanju  nasilju kao jedinom putu prema promjenama podsjetit će film "Sufražetkinje" redateljice Abi Morgan.

Ženijalne dane organizira Kino mreža uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a održavaju se diljem Hrvatske, od Čakovca i Daruvara do Imotskog i Komiže. U Zagrebu filmovi se prikazuju u Art-kino Metropolis, kinu Europa, Kinoteci, kinu Tuškanac, MM centru.