Hod po rubu

Vršnjačko nasilje je problem o kojem se malo govori, tek onda kad se dogodi. Pravnica Rosie Kugli i novinarka Marijana Pleše napisale su knjigu "Hod po rubu" u kojoj govore o svim poteškoćama i posljedicama nasilja među maloljetnicima.

Upoznala sam jedne dječake koji su bili skloni nasilju a zapravo su bili željni  pažnje i ljubavi i strašno su me potresle te priče i oduvijek sam imala želju pretočiti to u priču ili roman. Kad sam upoznala Rosie kao da mi ju je Bog poslao, ona mi je predložila upravo to što sam ja cijelo vrijeme osjećala da trebam napraviti, izjavila je Marijana Pleše.

I Rosie Kugli ima slična iskustva u radu na sudu za maloljetnike: Ovaj roman je fikcija. Temeljen je na slučaju jednog dječaka, te njegove potresne sudbine koja je mene tada tako dotakla, jako me potreslo, jer to dijete u samom startu nije imalo nikakvu niti podršku obitelji, niti podršku društva i bilo je, dijete je zapravo bilo osuđeno, teško je to reći, na propast.

Ranjiva su to djeca koja trebaju pomoć, poput Jakova, glavnog lika njihova romana, koji je nesretan u svojem domu i privlače ga djeca sličnih sudbina.

Htjele su, kažu, ispričati njegovu stranu priče. Djeca koja čine nasilje nisu zločesta, ona su jednostavno tužna. Svi kažu obitelj je najvažnija, naravno, to nitko ne spori, ali mnoga djeca nemaju obitelj ili nemaju kvaitetnu obitelj za normalno odrastanje, i tu nastupaju neke druge službe koje u Hrvatskoj ne funkcioniraju. Mi smo htjele pokazati da dijete nije krivo. Kad dijete nešto čini onda su krivi odrasli, uvjerene su autorice.

Autorice ovog romana nadaju se da će njihova knjiga dotaknuti i potaknuti odgovorne, roditelje, odgojitelje, učitelje na ispravnu reakciju, a nikako osudu djece koja se nađu u takvoj situaciji.

"Hod po rubu" prošli je tjedan označila početak javnozdravstvene kampanje  "Nije cool biti bully " realizirane u suradnji sa Zagrebačkim gradskim uredom za zdravstvo. Pokrenute su i akcije u kojima će se u sklopu različitih radionica pokazati mladim ljudima da nasilje nikako nije jezik kojim se trebaju služiti.