Večeras dodjela nagrade Status za najbolje instrumentaliste u protekloj godini

Hrvatska glazbena unija dodjeljuje Nagradu Status za najbolje instrumentaliste u protekloj godini. Svečanost dodjele će se održati večeras u klubu Johann Franck u Zagrebu.

Dodjela se vratila u Zagreb, nakon 9 godina kako je Rijeka bila uspješni domaćin nagrade. Nagrada Status dodjeljuje se za iznimne glazbene izvedbe i postignuća u pop/rock, narodnoj, etno i jazz glazbi, a pobjednike odabiru komisije sastavljene od poznatih i priznatih hrvatskih producenata i glazbenika.

Naziv Nagrade nastao je iz naziva glasila Hrvatske glazbene unije "Status" koji su dali Dražen Buhin i Paolo Sfeci.

Uz kategoriju pop, rock, zabavna i narodna glazba od 1998. uvedena je kategorija za jazz instrumentaliste. 2004. kategoriji pop-rock pridodan je naziv urbana kategorija, a sukladno produkciji i izdanjima koje su pod tim nazivom svoje mjesto našle i u Diskografskoj nagradi Porin.

Svake godine dodjeljuju se i posebne "Zlatne plakete" zaslužnim pojedincima i ustanovama. Do sada je nagrađeno više od 60 instrumentalista, te podijeljeno više od 50 Zlatnih plaketa.

Ova prestižna nagrada dodjeljuje se u ukupno 16 kategorija različitih instrumenata i stilova, a takvo priznanje od struke posebna je čast svakom glazbeniku.

Više o nagradi ispričali su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Andrej Babić, izvršni producent nagrade i Zvonimir Bučević, povjerenik nagrade Status.