HRT-ovi novinari unatoč teškim uvjetima neumorno prenose sliku i ton iz zametenoga Gorskoga kotara i Like

Novinarske i tehničke ekipe Hrvatske radiotelevizije (HRT) posljednjih su dana dale velik doprinos kako bi se gledateljima, slušateljima i čitateljima javnoga medijskog servisa prenijele sve  inoformacije te slika i ton iz nevremenom zahvaćenih dijelova Republike Hrvatske.

Osobito težak zadatak imaju ekipe koje izvješćuju iz Gorskoga kotara i Like, u uvjetima koji su dosad rijetko viđeni te nalikuju na polarne, a među njima su posljednjih dana najaktivniji Danijela Minić, Ivana Bilen i Hrvoje Matejčić. „Da biste snimili dobar kadar, morate biti u mećavi. To su uvjeti u kojima vam se prsti lijepe za kameru, sitan snijeg ulazi posvuda, a bura puše do kostiju; imate najviše pet minuta vremena na terenu i onda morate na toplo kako biste se ugrijali i nastavili”, ističe HRT-ov dopisnik iz Gospića Hrvoje Matejčić, koji se posljednjih dana neumorno javlja iz zametene Like. Dodaje kako je potrebna velika koncentracija za rad u tako teškim uvjetima, no nastoji dati najviše moguće kako bi napravio priloge za sve HRT-ove emisije, od onih ranojutarnjih pa sve do večernjih.

Stanovništvo, posebno u zabačenim mjestima, vidi i prepoznaje naš rad, kažu nam kako smo mi jedina televizija koja u ovim uvjetima dolazi do njih i prati kako im je te kako se snalaze u ovim zimskim uvjetima i kako žive, što je meni i ostalim kolegama zapravo i najveće priznanje”, zaključuje Hrvoje Matejčić, koji kao videonovinar sam snima te izvješćuje za HRT-ove informativne i mozaične emisije.

Ništa manje zahtjevan zadatak nema ni Danijela Minić iz HRT-ova centra Rijeka, koja se posljednjih dana javlja iz Delnica u kojima je snijeg viši od pola metra, uz vjetar i temperaturu i do – 12 Celzijevih stupnjeva. „Jučer tijekom javljanja uživo došla sam do granica izdržljivosti, bilo je izrazito hladno i vjetrovito; najteže je čekanje na uključenje uživo”, ističe Danijela Minić te dodaje kako se nikada ne može sa sigurnošću znati što će reportera u takvim uvjetima dočekati na terenu te kako je za rad ključna dobra komunikacija s nadređenima.I Ivana Bilen iz HRT-ova centra Rijeka, koja se također posljednjih dana svakodnevno javlja iz Gorskoga kotara, kaže kako joj je najveća motivacija ljubav prema ovome zahtjevnom poslu. „Uz volju i ljubav prema poslu, barem meni, nije teško. Najvažnija je dobra priprema – mislim na dobru i toplu odjeću i obuću, nekada čak i devet majica, dvoje, troje hlače, po nekoliko pari čarapa, šal, dvostruke rukavice i kapa koja glavu čuva. Priprema javljanja često se obavlja u trenu. Primjerice, zvali su u jednome trenutku urednici informativne emisije Studio 4 s pitanjem: „Imaš li što?” Tu je potrebno reagirati u trenutku”, kaže Ivana Bilen te naglašava kako ovako teški uvjeti reportere stavljaju na kušnju. „Jest teško, no izazov je, to je ono što nama samima može dokazati jesmo li dorasli trenutku”, zaključuje Ivana Bilen.

Privremena rukovoditeljica HRT-ova centra Rijeka Irena Hrvatin, koja se brine o organizaciji posla i terenskoga rada novinarskih ekipa, potvrđuje kako novinari, snimatelji i tehničari posljednjih dana svoje zadatke obavljaju u uvjetima u kakvima se nisu našli posljednjih desetak godina. „To su iz prve ruke iskusile naše riječke ekipe, koje su cijele dane na snijegu i ledu. Novinarkama Ivani Bilen i Danijeli Minić nije bilo teško uz naše gledatelje biti od ranojutarnje emisije Dobro jutro, Hrvatska i Studija 4 do trećega Dnevnika“, ističe Irena Hrvatin te naglašava kako su snijeg i zimu iskusili i novinari Klaudija Modrić Plantarić, Nikolina Gerek, Darko Santini, Zdravko Kleva i Željka Lopac Purković.

„Pohvaliti moram osobito snimatelje Branimira Vincetića, Marka Bezića, Velimira Stamatovića, Branimira Kosovca i Domagoja Dugića te tehničare Donalda Vukasa, Marija Kneževića, Predraga Grubića i Vanju Perića, koji su zaslužni za javljanja uživo i mnogobrojne reportaže te koji su podrška bez koje sve to ne bi bilo moguće”, istaknula je Irena Hrvatin. Novinarske i tehničke ekipe Hrvatske radiotelevizije, naime, posljednjih su dana neprestano uz stanovnike Delnica, Mrkoplja, Gerova, Vrbovskoga, Ravne Gore, Staroga Laza i drugih zametenih mjesta te su osim izvješćivanja za javni medijski servis nerijetko i jedina veza stanovnika udaljenih mjesta s medicinskim službama, gerontodomaćicama i predstavnicima Hrvatskoga Crvenoga križa te svima onima koji se brinu o starijima i nemoćnima.
VIDEO: Gorane ne zabrinjava snijeg, nego zatopljenje