Četiri nacionalna baleta u Slavonskom Brodu

Slavonski je Brod ovih dana bio u znaku 15. Dana plesa posvećenih plesnoj umjetnici svjetskoga ugleda Miji Čorak Slavenskoj, rođenoj Brođanki. Ponovno je Mia u Brodu okupila hrvatsku plesnu scenu, a na gala-večeri i sva četiri nacionalna baleta.

Tjedan dana Slavonski Brod bio je središte plesne umjetnosti. Čarolijom glazbe i pokreta publiku su oduševili i domaći ansambli i gosti. To je fantastičan pregled hrvatske plesne scene kakav ovako na okupu nisam mogla vidjeti u nekom drugom gradu,  kaže ravnateljica Baleta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Maša Kolar.

To je svečanost plesa koja je u našem gradu Slavonskom Brodu i cijeloj Slavoniji, a u ovom slučaju smijem reći i domovini Hrvatskoj, izuzetno važna,  napominje ravnatelj KKD-a Ivana Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu Hrvoje Špicer.

Manifestacija potiče razvoj plesne umjetnosti i u malim sredinama, a odaje počast velikoj Miji Čorak Slavenskoj. Rođena u Brodu na Savi prije više od stoljeća - plesnim je korakom pokorila svijet. Mia Čorak Slavenska ne samo da je bila poznata umjetnica, ona je bila i prva hrvatska primabalerina. Zasigurno jedna od najvećih koje je Hrvatska mogla predstaviti, pa je ostvarila i veliku svjetsku karijeru,  ističe ravnatelj Baleta HNK-a u Zagrebu Leonard Jakovina.

Njoj u čast i ove su se godine na gala-večeri okupila sva četiri nacionalna baletna ansambla. Odabranim programima predstavili su recentnu plesnu scenu, od klasičnog baleta do suvremenog izričaja. Genijalna je stvar to što se već treću godinu za redom nalazimo ovdje i družimo i rekao bih da je to jako lijepo za Hrvatsku, ali i plesnu scenu uopće,  smatra Vuk Ognjenović iz HNK-a Osijek.

Moramo se tijekom sezone barem jedanput godišnje moći svi okupiti i podijeliti ono što imamo,  komentira ravnatelj Baleta HNK-a Split Igor Kirov. Slavonski Brod pružio im je tu priliku.

Odličnom organizacijom Dani plesa već 15 godina pokazuju kako se na baštini grade nove vrijednosti.