Na ZagrebDoxu prikazan film poznatog kineskoga umjetnika Aija Weiweija

Film Ljudska rijeka je vizualno dojmljivo i nagrađivano ostvarenje snimano u četrdeset izbjegličkih kampova diljem svijeta, koje potpisuje poznati kineski umjetnik i politički aktivist Ai Weiwei.

Sudbinu više od šezdeset i pet milijuna ljudi, koliko je danas izbjeglica u svijetu, Weiwei je prikazao ispreplićući snimke iz kampova s osobnim svjedočanstvima onih koje su rat, glad ili klimatske promjene natjerale iz vlastitih domova.

Kako bi dobio sveobuhvatnu sliku tog gorućeg problema suvremenog svijeta redatelj je nadgledao rad dvadeset i pet filmskih ekipa u Afganistanu, Pakistanu, Siriji, Bangladešu, Meksiku, Francuskoj, Grčkoj, Njemačkoj, Libanonu, Keniji i drugim zemljama.


Jučer su na ZagrebDoxu prikazane i dvije svjetske premijere: film Sarabanda rad je kosovske redateljice Kaltrine Krasniqi, a ostvarenjem Dani ludila predstavio se Damian Nenadić.

Sarabanda kroz priču o gitarističkom virtuozu Petritu Çekuu ne govori samo o položaju umjetnika u suvremenom Kosovu, nego i o tome što znaci biti Kosovar u suvremenoj Europi koja velikim dijelom ne priznaje kosovsku samostalnost.

Film Dani ludila hrvatskog autora Damiana Nenadića donosi priču o dvoje psihički različitih i nepravedno odbačenih ljudi koji unatoč preprekama koje im svakodnevno postavlja društvo uče prihvatiti da su drugačiji.

Pozornost publike privukao je glazbeni dokumentarac U potrazi za Traneom: Film o Johnu Coltraneu autora Johna Scheinfelda, u kojem se tog jazz velikana oslikava uz pomoć privatnih obiteljskih video snimki, rijetkih fotografija i TV nastupa te snimki iz studija, pronađenih u garaži u Kaliforniji tijekom produkcije tog filma.

Nakon projekcije filma o Johnu Coltraneu priređen je i koncert kvarteta Klasična hrvatska četvorka + 1 čiji su članovi saksofonist Saša Nestorović, pijanist Hrvoje Galler, kontrabasist Saša Borovec te bubnjar i udaraljkaš Darko Stanojkovski Grappone.