Dajte glas višestoljetnoj platani u Trstenom u utrci za "Europsko stablo godine"!

Višestoljetna platana u Trstenom kod Dubrovnika hrvatski je kandidat u natjecanju "Europsko stablo godine" koje je počelo 1. veljače, a zadnji dan glasovanja je danas 28. veljače.

Platanu u Trstenom kandidirala je, na inicijativu hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, koja je nacionalni koordinator natjecanja.

Platana u Trstenom (Platanus orientalis L.) potječe iz vremena podizanja parka oko starog ljetnikovca dubrovačke vlastelinske obitelji Gučetić.

Njena procijenjena starost je oko 400 godina, a smatra se najstarijim te najvećim primjerkom platane u Europi. Od 1951. godine zaštićena je kao spomenik parkovne arhitekture.

Glasovati se još danas može na poveznici https://www.treeoftheyear.org/ETY-2018/Home.aspx, a osim hrvatskog predstavnika, u konkurenciji su još stabla iz Belgije, Bugarske, Republike Češke, Mađarske, Litve, Poljske, Portugala, Rumunjske, Rusije, Slovačke, Španjolske te Ujedinjenog Kraljevstva.

Pobjednik će biti poznat 21. ožujka na Europski dan šuma.