Nova klupska scena jazz glazbe

Gotovo preko noći u centru Zagreba osvanulo je barem pet klubova u kojima se redovito, više puta tjedno svira jazz.

Tko će preživjeti, a tko profitirati? Za sada, svakako - publika. Jer nikada se iz toliko mjesta po Zagrebu nije čulo toliko dobroga jazza.

Gotovo preko noći u centru grada osvanulo je barem pet klubova u kojima se redovito, više puta tjedno svira jazz. I jazz glazbenici i vlasnici klubova našli su se u novoj situaciji.

Tržišne okolnosti su nemilosrdne: tko će preživjeti, a tko profitirati? Za sada, svakako - publika. Jer nikada se iz toliko mjesta po Zagrebu nije čulo toliko dobroga jazza.

Pogledajte priču o zagrebačkim klubovima emitiranu u emisiji Svijet jazza, koju možete pratiti utorkom na HRT3:
U Zagrebu se jazz svira od kraja dvadesetih godina prošlog stoljeća. Sviralo se po zabavama, plesovima i u plesnim školama, jazz se miješao sa zabavnom glazbom, dok četrdesetih i pedesetih godina nije postao dominantno popularan glazbeni žanr.

Poslije Drugog svjetskog rata najviše se sviralo po plesnjacima, na radijskim postajama, koncertiralo se i po dvoranama, a pojavili su se i prvi klubovi. Od tada do danas život jazza po zagrebačkim klubovima vrlo je nestalan. B. P. Club 1988. postaje središtem zagrebačkog jazza sve do 2011. kada je klub zatvoren. Nekim čudnim preokretom, u posljednjih godinu dana jazz kao da je ušao u modu.