Uoči 145. rođendana Marije Jurić Zagorke danas je živo u njezinom stanu

Centar za ženske studije otvorio je za posjetitelje vrata Stalnog postava Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke u Zagrebu, a važan datum obilježava se i dvjema izložbama te popratnim filmskim programom.

Prigodno svečarsko druženje u povodu 145. obljetnice od rođenja prve profesionalne novinarke i najčitanije hrvatske književnice Marije Jurić Zagorke, rođene 2. ožujka 1873., priređeno je u njezinu Memorijalnom stanu na adresi Dolac 8.
Zavirimo u memorijalni stan Marije Jurić Zagorke
Uz stručno vodstvo kroz Stalni postav Memorijalnog stana posjetitelji mogu saznati informacije o Zagorkinom privatnom životu, književnoj karijeri, aktivističkom i feminističkom radu i svjetski priznatom angažmanu u političkom novinarstvu.

Tim povodom može se pogledati i izložba Sportašice: moderne žene Zagorkinog doba, koja donosi izbor članaka o sportu iz časopisa Ženski list i Hrvatica, te izložba plakata Centra za ženske studije od 1995. do 2018. godine.

Program uključuje i igranje edukativne društvene igre Strašne žene, koja igrače i igračice upoznaje sa ženama koje su svojim postignućima dale izniman doprinos društvu u područjima kulture, politike, znanosti, ljudskih prava i umjetnosti, a prikazuje se i dokumentarno-igrani film Zagorka autorice Biljane Čakić Veselič, koji možete pogledati i na usluzi HRTi, gdje možete pronaći i emisiju o Zagorki iz ciklusa Što je klasik?.

Ideja je učiniti vidljivima postignuća žena koja mogu drugim ženama biti inspiracija u njihovom poslovnom životu, kao i pri odabiru zanimanja i školovanja. Društvenu igru osmislila je udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona, ističu organizatori programa iz Centra za ženske studije.

Dokumentarno-igrani film Zagorka na HRTi usluzi