Igrač fine partije otvorenog pokera

Novi romana Marine Šur Puhlovski čitatelje vodi u gotovo filmičan svijet. Da je vlastiti život njezina glavna i trajna inspiracija autorica potvrđuje i u 'Igraču' u kojem zasijeca duboko u maligne obiteljske odnose.

Četiri je godine, priznaje Marina Šur Puhlovski, sređivala zapise svojega supruga i svekrve, te napisala pomalo mračnu ironičnu obiteljsku priču kojom ispovjedno brodi između Scile i Haribde prepoznatljivih života ovog našeg društva u vječnoj tranziciji.

Pogledajte intervju s Marinom Šur Puhlovski emistiran u emisiji Pola ure kulture:
Roman je vrlo kompleksan, vrlo je složene strukture, gustih rečenica, s puno digresija i retardacija. Potrebno je veliko spisateljsko umijeće da se to uspije izvest kako treba, a ona je to doista uspjela,  komentira glavni urednik VBZ-ove biblioteke Ambrozija Drago Glamuzina.

U njezinoj književnoj igri, za kratkog posjeta usnuloj svekrvi u staračkome domu, prisjeća se svojih i muževih predaka. Kao u svakoj drugoj obitelji, mnogo je skrivenih kostura po ormarima.

Kako kaže Zoran Ferić, priča je to s gorčinom, s onom gorčinom s kojom se čita svaka dobra književnost:  Ako je pisanje igra, a dobrim dijelom jest, onda je Marina Šur Puhlovski odličan igrač zato što je ovaj roman odigrala kao jednu finu partiju otvorenog pokera,  kaže Ferić.

Književnica čija su djela izdavači dugo zanemarivali, posljednjih 25 godina neumorno i uspješno objavljuje priče, eseje, romane i ne skriva inspiraciju. Život mi je neiscrpan. Marguerite Duras je rekla da čita iz svog života kao iz knjige, evo tako činim i ja,  priča Marina Šur Puhlovski.

Referirajući se na njezina eseje pod nazivom Književnost me iznevjerila, sigurni smo da s Igračem, kao i s još tri knjige u pripremi, Marina Šur Puhlovski neće iznevjeriti čitatelja.

Pogledajte reportažu iz Vijesti iz kulture: