Prvi film braće Taviani na engleskom jeziku večeras na HRT3

Veliki Ciklus filmova braće Taviani na HRT3 nastavlja se nostalgičnom posvetom nijemome filmu u djelu 'Babilone, tu smo!' snimljenom 1988. godine.

Ovo prvi film braće Taviani na engleskom jeziku u američkoj koprodukciji i nostalgična posveta nijemome filmu, D. W. Griffithu i Hollywoodu, kroz priču o dvojici talijanskih doseljenika.

Pogledajte kako je prikazivanje filma na HRT-u najavio Paolo Taviani:
Braća, Toskanci, Nicolo i Andrea (V. Spano i J. De Almeida) iz obitelji su koja je generacijama davala građevinske radnike za gradnju katedrala. Godine 1915. njihovi poslovi idu sve lošije pa oni obavijeste oca (O. Antonutti) da odlaze u Ameriku. Nadaju se da će otac poživjeti dok se oni vrate s dolarima. U Americi se vrlo brzo snađu i sudjeluju u gradnji talijanskog paviljona na svjetskoj izložbi.

Kako je glasoviti redatelj D. W. Griffith (C. Dance) oduševljen talijanskim filmskim spektaklima, osobito scenografijom u njima, on pozove braću u Hollywood kako bi u njegovu spektaklu Netrpeljivost sudjelovali u gradnji veličanstvene scenografije. Tako se braća nađu u Hollywoodu u njegovim pionirskim danima.

Film Babilone, tu smo! emitiramo večeras u 22,53 h na HRT3, a u nastavku pogledajte i pročitajte opsežni intervju koji je Paolo Taviani dao HRT-u:

Ekskluzivni intervju s talijanskim redateljem Paolom Tavianijem