Mistična cesta na istoku Turske

Donosimo priču iz istočne Turske o gravitacijskoj anomaliji koja nema znanstveno objašnjenje, već se sve pripisuje mističnim silama. Neobična pojava privlači turiste.

Okružen planinama čiji vrhovi dosežu i tri tisuće metara - grad Erzurum na istoku Turske skriva fenomen, koji mnogi pripisuju duhovnim silama, rijetki onim prirodnim. Što je to toliko neobično na ovoj cesti pokazuje vozač Serkan Yalgin.

Automobil stavlja u ler, otpušta kvačilo i ne daje gas. Bez motora, vozimo se dvadeset na sat uzbrdo. Dvjestotinjak metara duga cesta -  sama vuče automobil. Isprobati je može svatko a dosjetljivi Turci postavili su i uputstva za vožnju.

Domaćini vjeruju da je razlog - mističan. Na vrhu brda nalazi se grobnica sveca Abdurrahmana Gazija koji je živio i iscjeljivao ljude u šestom stoljeću. Pa su stanovnici Erzuruma uvjereni da svetac svojim moćima "vuče" automobil. Znanstvenici pak smatraju da je ispod ceste snažno elektromagnetsko polje, a neki idu tako daleko te tvrde da cesta uopće ne ide uzbrdo, već nizbrdo.

Ima mnogo interperetacija, no cesta je mistična, moji roditelji koji žive u drugome gradu došli su tu. Otac je ostavio automobil u podnožju. Radio je, bio bez vozača, prazan. Kad se vratio, pronašao ga je na vrhu brda. Svi su bili u čudu, ispričala je mještanka.

Je li cesta u Erzurumu uistinu mistična ili se nekako umiješao čovjek naša ekipa nije uspjela doznati. No, domaćini u šali kažu - da je više ovakvih cesta barem ne bismo morali plaćati gorivno koje kao i kod nas stoji oko devet kuna za litru.