Bečki sud presudio: i vicekancelaru se može reći "fuck"

Pokazati srednji prst i reći "fuck" političaru pa čak vicekancelaru, u Austriji je dopušteno uz uvjet da to bude dobro obrazloženo, presudio je Prizivni sud u Beču pozivajući se na slobodu mišljenja.

Prizivni sud potvrdio je presudu nižeg suda kojemu se obratio čelnik krajnje desnice i zamjenik kancelara Heinz-Christian Strache pošto ga je napala skupina krajnje ljevice i "javno ga vrijeđala" na jednoj manifestaciji.

U presudi objavljenoj u srijedu, suci su istaknuli da se "odbacivanje političkog čelnika" može "izraziti na provokativan i šokantan način" i da je to "temeljni element slobode mišljenja".

Na videosnimci objavljenoj na društvenim mrežama, a nastala je tijekom manifestacije u listopadu, militanti krajnje lijeve organizacije "Linkswende jetzt" (Nalijevo odmah sada) nabrojali su niz razloga zbog kojih su, kao tvrde, imali pravo reći "fuck Strache" i pritom pokazivati srednji prst.

Ta grupica je pozdravila presudu "kao pobjedu slobode mišljenja i medijske slobode" i ocijenila da sada svaki politički govor može sadržati rečenicu "kažem Stracheu fuck".

U Francuskoj je 57-godišnji prosvjednik 2009., bio osuđen platiti 30 godina novčane kazne za "vrijeđanje šefa države", pošto je istaknuo natpis "O....i! pri prolasku povorke u kojoj je bio tadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy.

Međutim, Europski sud za ljudska prava je 2013. godine presudio da je Francuska takvom presudom prekršila pravo na slobodu izražavanja.