Otkrivene najstarije tetovaže na svijetu - iz drevnog Egipta

Znanstvenici su otkrili najstarije tetovaže na svijetu koje prikazuju figure životinja na rukama dvije drevne egipatske mumije, objavio je Britanski muzej u četvrtak.

Muška je mumija imala tetovažu bika i berberske ovce na nadlaktici dok je ženska mumija imala linearne i zakrivljene motive na nadlaktici i ramenu.
Tetovaže su na prirodnom svjetlu nalikovale tamnim mrljama no znanstvenici Britanskog muzeja i fakulteta za orijentalne znanosti sveučilišta Oxford otkrili su da se radi o tetovažama 2017. uz pomoć infracrvene fotografije. To zapravo daje potpuno nova saznanja o svrsi tetoviranja, kaže Daniel Antoine, kustos u Britanskom muzeju.

Lokacije tih tetovaža  na nadlaktici i ramenu sugeriraju da su trebale biti vrlo vidljive, kazao je dodajući da su dosadašnji dokazi prvih tetoviranja u Africi bili tisuću godina mlađi. Mumije su otkrivene prije stotinu godina u egipatskom gradu  Gebeleinu oko 40 kilometara južno od današnjeg Luxora. Datiraju iz 3351. do 3017. prije Krista što je razdoblje drevnog Egipta prije nego što je ujedinjen pod prvim faraonom.Znanstvenici kažu da je ženska tetovaža možda označavala status, hrabrost ili mistična znanja dok su muške tetovaže vjerojatno označavale muževnost i snagu. Prije toga otkrića arheolozi su vjerovali da su se u Egiptu tetovirale samo žene jer su tetovaže samo prikazivale ženske figure iz toga razdoblja.

Najstarije preživjele tetovaže bile su geometrijske na mumificiranom truplu Otzi koji je živio prije 5300 godina i otkriven je očuvan u talijanskim Alpama 1991.
Istraživanje su vodili Antoine i Renee Friedman s Oxforda i rezultati su objavljeni 1. ožujka u časopisu Journal of Archaeological Science