Poreč – organski grad s prvim paleo-agroturizmom

Početkom ove godine osnovana je Europska mreža organskih gradova. U uglednom društvu s Bečom, Milanom, Parizom, gradovima talijanske regije Pijemont, kao jedini iz Hrvatske našao se Poreč. Svima je zajednički cilj - građanima osigurati zdravu, organsku hranu, ali i potaknuti organski uzgoj.

Samo pet kilometara od Poreča, u selu Radoši, osnovan je prvi paleo-agroturizam u Hrvatskoj. Sve je počelo sa pčelama i medom, a onda su proizvodnju proširili. Tu je mediteranski vrt s ljekovitim biljem, povrtnjak sa sezonskim povrćem, farma koza. Pa su tako nastali sjajni spojevi - hrane, ljekovitog bilja i autohtonih istarskih proizvoda. Poput terana. Ideja je paleo-farme - od polja do stola, bez ikakve kemije.

Njihovo je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo jedno od 428 na Poreštini. Sjajna je to prilika da i turistički grad na moru ponudi gostima, ali prije svega svojim stanovnicima - zdravu hranu. A onda je uvede u vrtiće i škole - pa da se na jelovniku nađu i maslinovo ulje, riba, lokalno voće i povrće, domaći proizvodi.

Primjerice, u Beču, koji već 20 godina promiče organsku proizvodnju, udio organskih proizvoda u prehrani u vrtićima iznosi 50%, u bolnicama 30%. Upravo je to dio projekta organskih gradova. Ideja nije odbojna ni kupcima na porečkoj tržnici.