90. oskarovska noć

Dodjela nagrada Američke filmske akademije svakako je vrhunac filmske sezone, a ove godine, svi se slažu, glavni favoriti u kategoriji najboljeg filma su 'Oblik vode' Guillerma Del Tora i 'Tri plakata izvan grada' Martina McDonagha.

Znanstveno-fantastična romantična bajka Oblik vode s 13 nominacija i crnohumorna drama Tri plakata izvan grada sa sedam najveći su favoriti u kategoriji najboljeg filma. U toj je kategoriji nominirano još sedam filmova.

Tri plakata izvan grada mogao bi i do Oscara u dvije glumačke kategorije: Frances McDormand favoritkinja je u jakoj skupini glavnih glumica, a Sam Rockwell među sporednim muškim ulogama,  komentira naš filmski kritičar Ivan Žaknić te dodaje da Gary Oldman ima najviše šansi uzeti pozlaćeni kipić za glavnu mušku ulogu za interpretaciju Winstona Churchilla u biografskoj drami Prijelomni čas, a Allison Janney za sporednu glumicu u još jednoj biografskoj drami Ja, Tonya.

U kategoriji najbolje režije tek je po peti put u oskarovskoj povijesti nominirana jedna redateljica i to Greta Gerwig za film Lady Bird, a i počasni Oscar za životno djelo bit će uručen jednoj redateljici - velikoj Agnes Vardi.

Tako će i ovogodišnja oskarovska noć, kroz koju će nas kao i prošle godine provesti voditelj i komičar Jimmy Kimmel, vjerojatno proteći u znaku potpore pokretu Times Up, protiv seksualnog zlostavljanja u Hollywoodu.

Koliko god da smo u proteklih devet desetljeća neke oskarovske dobitnike zaboravili ili ih se trudili zaboraviti, Oscar je, ipak, Oscar: najvažnija filmska nagrada, spektakl, vrhunac filmskog i televizijskog šoubiznisa,  napominje Ivan Žaknić , a Boško Picula, koji će i ove godine za HRT komentirati prijenos dodjele, misli da će iznenađenja poput onih u protekle dvije godine ovaj put izostati.

Dodjela zlatnih kipića održat će se u Hollywoodu u Los Angelesu u noći s nedjelje 4. ožujka na ponedjeljak 5. ožujka, a i ove godine na HRT1 izravno prenosimo dodjelu: prijenos s 'crvenog tepiha' počinje pola sata nakon ponoći, a ceremonija u Dolby Theatreu kreće u 2,30h.
Na HRT-u izravan prijenos jubilarne devedesete dodjele filmske nagrade Oscar
Više o favoritima za nagradu Oscar možete poslušati u našem radijskom kulturnom magazinu Katapultura u Slušaonici Hrvatskoga radija, a iz emisije Animatik, koju emitiramo na HRT3, izdvojili smo analizu kandidata za zlatni kipić u kategorijama animiranih filmova: