Glazbena škola Varaždin obilježava 190 godina rada

Glazbena škola Varaždin, jedna od najstarijih u ovom dijelu Europe, ove godine obilježava punih 190 godina rada.

Osim brojnih koncerata koji će se održavati tijekom cijele godine, organizirat će se retrospektivna izložba o povijesti škole, znanstveni skup koji će propitkivati što je to zapravo glazbena škola sa znanstvenog aspekta dala ovom gradu, hrvatskoj kulturi te koji su to izazovi koji slijede, a Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole Varaždin je iz programa izdvojio i iznimno glazbeno događanje.

Riječ je o nastavku glazbene suradnje sa školom iz Ravensburga, odnosno priprema prekrasne 'Genesis suite' Tolge Kashifa, najprije u Ravensburgu, a onda i u Varaždinu, gdje ćemo zajedno prirediti open air koncert na Trgu kralja Tomislava, istaknuo je ravnatelj.

Osnivač Glazbene škole je Varaždinska županija koja se, prema riječima  posebne savjetnice varaždinskog župana Natalije Martinčević, posebno ponosi ovom školom iz koje su na svoj glazbeni put krenuli brojni danas svjetski poznati i priznati glazbenici.

Oni ime našeg grada i županije pronose diljem svijeta, a to su Ruža Pospiš Baldani, Nada Puttar Gold, Lidija Horvat Dunjko, Lana Kos, Tomislav Mužek, naša muzikologinja, dr. Zdenka Weber i brojni drugi glazbenici. Svi oni dokazuju nepobitnu činjenicu da imamo jednu od najpoznatijih, najpriznatijih i nacjenjenijih glazbenih ustanova u Hrvatskoj, ali i daleko šire, istaknula je Martinčević te dodala da je Glazbena škola jedan od najvažnijih i najkvalitetnijih ambasadora Varaždinske županije.

Što se tiče programa osim suradnje i zajedničkog nastupa s učenicima glazbene škole Ravensburg, velik projekt kojim će se obilježiti vrijedna obljetnica je i praizvedba mjuzikla I. J. Skendera "Glazba srca mog".

Nakon brojnih koncerata, recitala i promocija nosača zvuka tijekom cijele ove godine, obilježavanje 190. obljetnice Glazbene škole Varaždin završit će u prosincu retrospektivnom izložbom "190 godina djelovanja Glazbene škole u Varaždinu".