Propuh, vlaga i hladnoća u zagrebačkoj gimnaziji

Gimnazija Tituša Brezovačkog na zagrebačkom Gornjem Gradu slovi za jednu od najboljih srednjih škola u Hrvatskoj. No, u gotovo četiri stoljeća staroj zgradi je propuh, stolarija je dotrajala, a učenici se žale na neizdrživu hladnoću.

Upis u Gimnaziju Tituša Brezovačkog ne jamče vam ni sve petice u osnovnoj školi. No s dolaskom zime roditelji ovih "turbo" odlikaša, djecu u školu ispraćaju zabrinuti za njihovo zdravlje.

U 385 godina staroj zgradi usitinu možete osjetiti sve moguće klimatske uvjete. Od tropske klime u većini učionica do gotovo polarne hladnoće na hodnicima, stubištu i u svlačionicama, a do jučer i u ponekim učionicama.

Ovaj tjedan, recimo u ponedjeljak je bilo posebno hladno, u utorak mi smo se žalili kao razred, dobili smo grijalicu pa je bilo malo bolje, ali svejedno je dosta hladno. Mislim to je zbog prozora, izgledaju potpuno derutno i u očajnom su stanju, kaže učenica Antonija Kobetić.

U spornoj učionici stanje je sanirano kartonom i krpama, no to zasigurno ne može biti trajno rješenje. Zgrada je već prošla četiri faze obnove u kojima su među ostalim obnovljeno krovište i kotlovnica. No zapelo je na petoj fazi, obnovi fasade i stolarije.

Peta etapa je bila već javni natječaj objavljen, ali je nažalost zbog neobjašnjivih razloga, barem meni nitko nije objasnio zašto je poništen natječaj i otada čekamo da se ponovno, objašnjava Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog.

Poništeni natječaj datira još iz 2014. Prema riječima ravnatelja, Gradski ured za obrazovanje obećao im je raspisivanje natječaja za studeni prošle godine. U međuvremenu još jedna zima je na izmaku, a iz Gradskog ureda i dalje nema odgovora kada će do obnove uistinu i doći.