U Hrvatskoj 30 posto mladih ima problema s kockanjem

Prema zabrinjavajućim rezultatima nedavno provedenog istraživanja, 30 posto mladih u Hrvatskoj ima problema s kockanjem. Rečeno je to u Splitu na znanstveno-stručnom skupu.

Sedamdeset posto hrvatskih srednjoškolaca barem se jedanput okušalo u kockanju. Njih 13 posto ima već razvijene probleme vezane za kockanje, a 20 ih je posto u visokom riziku.

Ukupno 30-tak posto mladih ulazi u rizičnu skupinu s razvijenim problemima. To su rezultati nacionalnog istraživanja provedenog na oko 2 tisuće 700 učenika u svim hrvatskim srednjim školama. Istraživanje otkriva da jednako često kockaju učenici prvih i četvrtih razreda,  što znači da su "prvaši" s kockanjem počeli već u osnovnoj školi.

Najčešći oblik kockanja kod mladih je sportsko klađenje. Stručnjaci problem pronalaze u obitelji.

Prije 22 godine, kockanje mladih je bio zanemariv društveni fenomen. Danas je on u iznimnom porastu. Posebno zabrinjava to što se štetna navika kockanja, koja lako prelazi u opasnu ovisnost, pojavljuje već kod učenika osnovnih škola.

Hrvatski roditelji imaju svijest da je to opasno ponašanje, međutim kad ih pitate da li kocka vaše dijete, tu se pokazalo veliko neznanje i neosviještenost, otkriva dr.sc. Toni Maglica sa Filozofskog fakulteta u Splitu.

Kockanje maloljetnika u Hrvatskoj, posebno je opasno zbog lakog zaobilaženja Zakona, koje najčešće omogućuju razne mobilne aplikacije, a često punoljetni kladioničari umjesto njih predaju uplate i listiće sportskim kladionicama.