Rak jajnika – preventivni pregledi koji život znače

Rak jajnika poznatiji je pod nazivom tihi ubojica. Simptome nije moguće tako lako prepoznati, dok se karcinom ne proširi i ne postane prijetnja životu. Stopa smrtnosti je velika, a najbolja prevencija su redoviti pregledi kod ginekologa.

Prema nekim procjenama, od raka jajnika, zloćudne bolesti koja se naziva tihim ubojicom, godišnje u Hrvatskoj oboli između 400 do 500 žena, dok svake godine od iste bolesti umire gotovo 300 žena. Ovakve crne brojke rak jajnika svrstavaju na visoko četvrto mjesto, a najčešća rizična dob su žene iznad 50 godina života.

Maligna tvorevina u tijelu može narasti do veličine nogometne lopte, a da se uopće ne posumnja na rak jajnika.

U najčešće simptome pak spadaju grčeviti bolovi u trbuhu koji traju do 2 tjedna, osjećaj napuhanosti, pritisak u zdjelici, mučnina, urinarni simptomi i gubitak na tjelesnoj težini.

Osim dobi žene, rizični faktori su i životne navike poput pušenja, nekretanje, pretilost. I uporaba lijekova za plodnost, kod nekih žena može pogodovati nastanku raka jajnika. Posebnu pažnju treba obratiti i na genetsko nasljeđe.

Najvažniji način prevencije su redoviti pregledi. U 90% slučaju, upozoravaju stručnjaci, rak jajnika moguće je u potpunosti izliječiti ako se otkrije u ranoj fazi. Uznapredovala bolest, faza u kojoj se dvije trećine oboljelih žena, proširuje se po trbušnoj šupljini i zahvati više organa te tada zahtijeva operaciju.