Namirnice koje nikako ne smijete podgrijavati

Mnogi od nas imaju naviku pripremiti veće količine hrane nego što je potrebno za jedan obrok, zatim ju spremiti i onda podgrijati kada ponovo poželimo jesti. To je vrlo praktično za ljude koji su uvijek u trci s vremenom, no nažalost ponekad štetno za zdravlje.

Neke se namirnice nikada ne bi smjele podgrijavati, primjerice špinat. No možda niste znali da se u istoj skupini nalaze i mrkva, celer, cikla i repa.

To su namirnice koje sadrže nitrate koji prilikom zagrijavanja prelaze u nitrite i kasnije u nitrozoamine i oni mogu djelovati kancerogeno, znači potrebno je pripremati te namirnice u količini koja bi bila dostatna za jedan obrok, poručuje nutricionistica Branka Bunić.

Krumpir je najbolje konzumirati svježe pripremljen jer ponovnim zagrijavanjem se smanjuje njegova nutritivna vrijednost. Podgrijavane gljive mogu uzrokovati probavne probleme.

Meso peradi je bogato proteinima i prilikom ponovnog zagrijavanja dolazi do promjene strukture proteina i zbog toga bi takve namirnice trebalo konzumirati svježe pripremljeno. U tu skupinu možemo također uvrstiti jela koja sadrže ribu, mliječne proizvode, jaja, objašnjava Bunić.

Zbog mogućnosti da namirnice nisu ravnomjerno zagrijane, stručnjaci savjetuju ostavljanje jela nekoliko minuta nakon što ga izvadite iz mikrovalne pećnice i prije konzumiranja kako bi se toplina sama raspodijelila kroz hranu. Međutim, imajte na umu da namirnice koje smo ovdje spomenuli zaista ne biste smjeli podgrijavati jer toksini i kancerogene tvari koje se pri tome stvaraju, mogu ozbiljno narušiti zdravlje.