Rafaelić i Korkut uoči prijenosa dodjele Oscara

U Los Angelesu je spremna jubilarna 90. dodjela Oscara. Stručnjaci se slažu da utrka za zlatnim kipićem nikada nije bila neizvjesnija, a s nestrpljenjem se očekuju i glamurozne haljine velikih filmskih diva.

Hoće li i ovaj put na crvenom tepihu dominirati crne haljine i odijela kao dio borbe protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u holivudskoj industriji, zasad je, kaže naš modni kritičar Nenad Korkut, teže prognozirati nego dobitnike Oscara.

To su doista velike tajne modnih kuća jer se zna da je Oscar osim što je filmska nagrada jako bitan i za modu jer je to velika reklama. Reći ime neke marke na crvenom tepihu - donosi više novca nego reklamne kampanje,  kaže komentator dodjele Oscara na HRT-u Nenad Korkut.

Oblik vode, sanjiva priča o ljubavi nijeme čistačice u tajnom postrojenju američke vojske i vodenoga bića koje ondje drže zatočeno, ove je godine i rekordnim brojem nominacija pokazala da je redatelj Guillermo Del Toro uspio naći neistraženi prostor.

Mislim da bi Oblik vode bi trebao pobijediti, zaslužuje to. Zaista je poseban i zapravo pokazuje da ima mjesta za bajku u ovom našem svijetu u kojem bajke zapravo nema,  smatra Daniel Rafaelić, koji će zajedno s Korkutom i Boškom Piculom komentirati dodjelu Oscara na HRT-u.

Uz Oblik vode proteklu godinu obilježio je i film Tri plakata izvan grada o neumornoj borbi za pravdu majke okrutno ubijene djevojke. To je zapravo jedna mračna, opora i opaka priča koja govori o nekim stvarima o kojima se najčešće u politički korektnim društvima šuti - ima velike šanse, prije svega Frances McDormand u kategoriji glavne glumice,  napominje Rafaelić.

Filmaši su ove sezone opet pomaknuli umjetničke i tehničke granice, što će zasigurno mnoge zaljubljenike u sedmu umjetnost noćas držati budnima.

Prijenos s crvenog tepiha na HRT1 počinje u 00,30h, a u dvoranu Dolby Theatrea se uključujemo u 2 sata iza ponoći.
90. oskarovska noć