Neispravan uređaj može ugroziti život

Elektronički uređaji sve se češće prodaju internetom. Dio tvrtki koje na taj način nude proizvode registriran je, dio nema potrebne certifikate za rad. To možda ne bi bio problem da se prodaju uređaji sigurni za uporabu. Kupac se nerijetko povodi za cijenom zaboravljajući da neispravan uređaj može ugroziti život.

Pretražujući internet inženjer elektrotehnike Davor Pavošević naišao je na znatiželjne potrošače koji su rastavljali električne uređaje kako bi provjerili od kakvog su materijala izrađeni i jesu li sigurni za uporabu.

U jednom dijelu upozorava se na štetnu lampu za kampiranje - dok je lampa priključena na kućnu električnu mrežu postoji opasnost od strujnog udara.

Nedugo nakon toga sam vidio na Facebooku jednu trgovinu koja nudi isti taj proizvod koji je taj čovjek na Youtubeu analizirao. Javilo se dosta ljudi koji su željeli kupiti taj proizvod, ja sam znao da je taj proizvod zapravo opasan, kaže Pavošević.

Na internetskoj stranici tvrtke koja oglašava proizvod Davor je prodavatelja upozorio na upitnu kvalitetu lampe. Zatim je upozorio i potencijalne kupce.

Javili su mi se iz te trgovine tj. primio sam privatnu poruku da se ostavim tih stvari da radim nešto ozbiljnije i naravno bio sam blokiran, nisam mogao više ni komentirati niti slati poruke toj firmi, ispričao je.

I mnoge druge, najčešće neregistrirane tvrtke, putem interneta prodaju uređaje koji se brzo kvare i kvaliteta im nije zadovoljavajuća.

Lampe, grijalice, svjetiljke za djecu - mnogo je električnih uređaja koji nisu adekvatni za uporabu te su potencijalno opasni. Davor smatra da mnogi trgovci ne znaju procijeniti kvalitetu i razinu sigurnosti proizvoda, odnosno nisu dovoljno kvalificirani za to. No zakon je jasan - bez obzira na tehniku prodaje sam proizvod mora udovoljavat određenim zahtjevima.

Uređaji ponjaprije moraju biti sigurni za korisnika. Odgovornost je, kažu u HAKOM-u, na trgovcu koji prodaje uređaj.

Morao bi provjeriti da je uređaj označen C oznakom odnosno oznakom sukladnosti, morao bi provjeriti da je uz uređaj dostupna prateća dokumentacija poput izjave o sukladnosti poput uputa poput podataka o sigurnosti proizvoda na jeziku koji je lako razumljiv kupcu, izjavio je Tomislav Bartolec iz HAKOM-a.

U slučaju prijave kupca, mjerodavne institucije provjeravaju trgovca, a kazne za one koji prodaju štetan proizvod mogu iznositi od desetak tisuća do čak milijun kuna. No teško je ući u trag prodavateljima putem interneta tim više što mnogi novu robu prodaju kao rabljenu jer nemaju potrebne certifikate niti registrirane tvrtke.

Za razliku od SAD-a, EU još nije jasno odredio kako bi trebala izgledati internetska stranica na kojoj se određeni proizvodi prodaju. Stoga je pri kupnji električnih uređaja putem interneta potreban dodatan oprez. Bez valjanih certifikata i podataka o sigurnosti uređaja nabolje je takvu robu na taj način ne kupovati.