Dugovječne Ljubica i Helena o glazbi, ljubavi i današnjem životu

U Domu za umirovljenike Zlatno doba u Gornjoj Pušći žive dvije sestre, Ljubica i Helena. Rođene su u Poljanici pokraj Bistre u blizini Zagreba. Jedna je već prešla stotu, a drugoj su 94.

Ne osjećam ništa da je to 101. Samo tijelom se osjeća - noge, oči. Cijeli život sam radila, zdrava sam bila, nisam nikad bila kod doktora, kaže Ljubica Ruškovac.

Normalno sam radila, jela sam normalno, spavala normalno. Nisam se skitala, pila, niti pušila, otkriva Helena Satler.

S nostalgijom se prisjećaju svojeg odrastanja. Bilo je to vrijeme, kažu, kad su popularni bili valcer i polka, a nekad se za Valentinovo nisu kupovali darovi. Umjesto toga, naglasak je bio na međusobnom poštovanju, ljubavi i povjerenju.

Obje sestre bile su u braku. Helenin suprug došao je tražiti ruku od njezinih roditelja, a ovako je to izgledalo kada je Ljubicu zaprosio voljeni Milan: Došao je i rekao: Ja bi htio vašu kćerku ženiti, nije bilo nikakve ceremonije. Došao je s još jednim čovjekom jer je mladenac išao s kumom, mi smo govorili dever. To je bilo lijepo. Ti si znao da je to ozbiljno kad je došao zaprositi. Sad ne znaš je li to ozbiljno ili nije.

Unatoč godinama Ljubica i Helena zadržale su bistrinu, vedar duh i ono što je najvažnije - vitalnost. U Domu za umirovljenike vrijeme provode kreativno, a njihovi su umirovljenički dani ispunjeni veseljem.

Meni je ovdje dobro. Ostavila sam svoj stan i dom ali pomirila sam se sa sudbinom. Imamo jesti, dobro se s nama postupa, kaže Helena.

I Ljubica je zadovoljna svojim životom u domu: Spavaš dok hoćeš, digneš se pa je doručak. Poslijepodne je slobodno, do podne se bavimo nečim. Uvijek je nešto za radit. Netko čita, priča. Brzo nam dani prolaze.

Voli starinske pjesme, kaže, a ove nove ne zna. Prije je pjevač lijepo pjevao. Ivo Robić, kad njega vidim, lijepo obućen... Sad je drukčije, sve je drukčije.

Na rastanku su zapjevale, a ekipa Dobrog jutra poželjela im je još mnogo lijepih dana i zdravlja. Jer za sve ostalo ćemo - lako.

Pogledajte videoprilog!