Tvrtka Bjelin u Ogulinu - "da je bar više takvih"

Tvrtka Bjelin u Ogulinu jedna je od onih na koju misle kad kažu - da je bar više takvih.... Prije otprilike godinu i pol dogodilo se ono o čemu se u Hrvatskoj sanjalo - ulaganje naših ljudi iz dijaspore.

Švedski Hrvat Darko Pervan kupio je tvornicu u kojoj proizvodi troslojni parket. Uskoro će u Ogulinu graditi i novu tvornicu za proizvodnju u Hrvatskoj za sada nepoznatih inovacija - vrhunskih podnih obloga.

Radnici ogulinskog Bjelina donedavno su imali mnogo manje mogućnosti i za zaradu i za zanimljiv posao. A onda je krenulo. 2017. proizveli su 800 tisuća četvornih metara troslojnog parketa, dvostruko više nego 2016. kad je Bjelin nastao, a bez velike promjene tehnologije, s istom sirovinom, doduše sa 140 radnika više nego prije, u Bjelovaru i Ogulinu. Plan proizvodnje za 2018. godinu i 600-tinjak radnika je milijun i dvjesto tisuća četv. metara parketa. Radnici su zadovoljni jer je rasla i plaća.

Hrvatski san u Ogulinu i Bjelovaru ostvaruje Darko Pervan, švedski Hrvat prozvan kraljem laminata. Do prije tri godine Pervan je prodavao licenciju za klik laminat koji se spaja samo mehaničkim spojem bez ljepila, a danas se tako spaja 92 posto svih podnih obloga.

Kad je odlučio ulagati u industrijalizaciju svojih patenata, na sreću se odlučio za proizvodnju u Hrvatskoj. Pervan u južnoj Švedskoj ima najveći istraživački institut u svijetu za drvnu industriju. Od brojnih patenata posljednji je - klik namještaj koji se spaja bez ljepila i vodoravnim i okomitim klikom.

U novoj poduzetničkoj zoni u Ogulinu tvrtka je kupila 220000 četvornih metara, i još će 135 tisuća. Nova tvornica zapošljavala bi 500 do 600 radnika za proizvodnju podnih obloga Woodure i Nadure, novih proizvoda.

Za sada se 3 milijuna obloga proizvodi samo u Švedskoj. Proizvodnja u Ogulinu počela bi možda 2020. Iz Švedske će opskrbljavati sjevernu Europu, a iz Ogulina središnju i južnu. Obloge su nevjerojatno otporne - ostaju bez ijedne ogrebotine. Za proizvodnju podne obloge Nadure koristit će se 3D print i  vjerno će oponašati i pločice, mramor i kamen. Predviđa se da će obloge odvoziti 500 kamiona dnevno. Stoga bi Ogulinu bila nužna obilaznica koja bi istodobno i spajala dvije poduzetničke zone, staru i novu koja nastaje.