Slasna i zabavna peta "Čvarkijadia" u Harmici

Slasna i zabavna peta "Čvarkijadia"  održana je u Harmici na granici sa Slovenijom u općini Brdovec. Treće mjesto osvojila je ekipa OPG Jakovina, drugo mjesto ekipa Zdenci, a ovogodišnji pobjednici čvarkijade su domaćini, iz Harmice.

Prije pet godina Harmićani su se dogovorili da će sami raditi čvarke, koji su im bili preskupi. Pojedinačna inicijativa prerasla je u manifestaciju i danas imaju 19 ekipi s cijelog ovog područja. Ovog put miris svježih čvaraka širio se izvan granica Zagrebače županije i Lijepe naše. Svi su došli na Čvarkijadu s jednim ciljem - dobro se zabaviti, no pravi recept za čvarke nitko nije htio podijeliti.

Tajna dobrih čvaraka je da treba dobro miješati. Treba biti dobar špek i jednako izrezan. Mora biti 2 i pol na dva i pol centimetra. I to je tajna dobrih čvaraka - i stalno se moraju miješati, smatra Nedeljko Puhak Pahuljica iz udruge Drinčani.

Mlade ženske snage koje tek uče topiti čvarke kažu da ih muškarci ne trebaju kontrolirati, ali pomoć je uvijek dobrodošla. Dok jedni mješaju, drugi se zabavljau, a prave zabave nema bez folkloraša - za ples i pjesmu članovi KUD-a Mihovil Krušlin iz Šenkovca su uvijek spremni.