Igračke od papira Marka Zubaka

'Blockheads' ili 'kockoglavi“, a u prenesenom smislu 'glupani' ili 'praznoglavci', uniformirani su likovi jednog izmišljenog, orvelovskog svijeta, koji žive dirigirano, neslobodno, sputano, nemisleće - i time dezorijentirano, stoji u predgovoru izložbe Marka Zubaka Blockhead: Disoriented Series, koja se otvara u srijedu, 7. ožujka u Galeriji ULUPUH.

U predgovoru, koji je napisala Višnja Slavica Gabout, napominje se i da su likovi oblikovani kao umnožene matrice anonimnih urbanih činovnika, čiji su ponizni, snishodljiv stav, kao i dva predmeta raspoznavanja, aktovka i kravata, majstorski uzeti kao elementi za formu činovnika iz jedne imaginarne svakodnevice.

Iz nestvarne stvarnosti u kojoj se misli filtriraju, percepcija sužava, a individualno razmišljanje zabranjuje i zatvara u kavez, autor uvijek uz situaciju dezorijentacije postavlja ili nudi i opciju slobode i prosvjetljenja, otpora i neposluha, kao i potrebu javnog izražavanja stavova te izbijanja/iskakanja - doslovno i simbolički, iz dvodimenzionalne pasivnosti u trodimenzionalnu aktivnost te time u percepciju pravilne orijentacije,  piše u predgovoru Višnja Slavica Gabout.

'Papertoys', odnosno igračke od papira, dio su globalne memorije mnogih prostora i mnogih generacija, a njihova jednostavna tehnika izrade – bilo presavijanjem, bilo rezanjem, slaganjem i lijepljenjem, učinila ih je odavno lako dostupnima i tako široko prisutnima.

Posljednjih godina izrada takvih igračaka postala je trend - koncept koji uključuje spoj stare, tradicionalne tehnike sa suvremenom tehnologijom i novim medijima i uz korištenje interneta kao sredstva komunikacije i promocije,  poručuju organizatori izložbe iz ULUPUH-a.

To je danas u svijetu vrlo živa, razvijena i raznolika scena, na kojoj su aktivni autori širokog spektra i raznih usmjerenja. Uz to, scena koja ima svoju publiku i svoje kolekcionare, a autori takvih igračaka na kreativan način spajaju tradicionalne vještine s dizajnom i vizualnim umjetnostima, kod ovog potonjeg ponajviše s elementima kiparstva, slikarstva, ilustracije/crteža, stripa,  stoji u najavi izložbe Marka Zubaka.

Marko Zubak, autor bogatog i raznovrsnog opusa, u svom stvaralaštvu poklonik suvremenog pristupa, novih medija i eksperimenata, kao i sinergije različitih umjetničkih disciplina i područja, pojavljuje se na 'papertoys' sceni 2007. godine, odmah oduševljen beskrajnim mogućnostima koje se tu nude.

Pritom on pojam 'igračka od papira' ne shvaća kao puku zabavu i time krajnji cilj, nego kao inspirativni start. Kao inovativno i uzbudljivo polazište u područje novih stvaralačkih ideja i novih rješenja. Kao polazište u područje vizualnih umjetnosti, gdje njegovi 'papertoys' žive kao skulpture, reljefi i instalacije u likovnim pričama.

U svojoj umjetničkoj varijanti 'papertoys' za mene zapravo predstavljaju ´drugi pristup´ skulpturi, gdje se forma ne dobiva oduzimanjem ili dodavanjem materijala, nego krojenjem papira. Za mene, to je novi umjetnički medij za iskazivanje novih ideja,  ističe autor izložbe Marko Zubak koji je nakon deset godina rada i istraživanja u području izražavanja tim medijem izgradio bogat opus od nekoliko osebujnih 'papertoys'-projekata i tematskih serija, kao i cijeli niz samostalnih skulptura.

Sve te radove karakterizira s jedne strane specifična poetika i ekspresivnost, duhovitost i mladenačka znatiželja, a s druge angažiranost i želja da se kritički reagira na društveno-ekonomske i političke odnose u svojoj okolici - satirom, ironijom, a često i karikaturnom žaokom,  napominju organizatori izložbe.

Izložba se otvara 7. ožujka u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu, a moći će se pogledati do 22. ožujka.