Koncert duhovne glazbe u ciklusu Sfumato

Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Roberta Homena u svom ciklusu Sfumato sutra u Hrvatskom glazbenom zavodu izvodi Liturgiju sv. Jovana Zlatoustog, Stevana Mokranjca.

 
Zanimljiva je naša trajna fascinacija pravoslavnim zborskim fenomenom. Nije ju načela nikakva podjela ni sukob, nego je, na jedan vrlo rafiniran način, ostala trajna uzdanica razumijevanja tradicije. Naravno, razumijevanje tekstualnog predloška i mogućnost uranjanja u drevni misterij sačuvan nevidljivim, ali duhovno opipljivim granicama Bizanta uz elementarnu vokalnu raskoš i izravnost stila, čini nas idealnom publikom, ali i izvođačima, za glazbene ikonostase poput Mokranjčeve Liturgije.

Robert Homen (Kotor, 1972.), baštinik obiteljske tradicije bavljenja glazbom i zborom, i sam je rastao izložen upravo toj mistici, u monoteističkim panteonima Kotora i Sarajeva. Osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje završio je u Sarajevu, smjer klavir. U tom razdoblju osvojio je nekoliko prvih nagrada na državnim natjecanjima kao mladi pijanist. Diplomirao je dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te je dobitnik Rektorove nagrade. Niz godina djeluje u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, najprije kao zborovođa, a potom kao stalni operni dirigent.

Još od studentskih dana vrlo je aktivan na području zborskog muziciranja. Vodio je zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu – Palma, s kojim je osvojio brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima (četiri puta apsolutni prvak Hrvatske, zlatna plaketa i prva nagrada na natjecanju G. P. da Palestrina u Rimu, zlato na svjetskoj smotri zborova u Lavovu, i dr.). Trenutačno vodi Mješoviti pjevački zbor Židovske općine Zagreb – Lira s kojim je gostovao širom svijeta (Europa, Australija, Izrael...). Redovito djeluje kao član stručnih komisija na natjecanjima vokalnih ansambala i smotrama puhačkih orkestara te drži seminare iz dirigiranja u Hrvatskoj i inozemstvu. Stalno je zaposlen kako docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu

U ciklusu Sfumato Hrvatska radiotelevizija želi javnosti predstaviti i vrsne amaterske zborove koji su se kao takvim dokazali kako na hrvatskoj tako i na međunarodnoj sceni. Inicijativa je to koja podupire mlade u njihovu bavljenju glazbom, osobito zborskim pjevanjem. Gosti sutrašnjeg koncerta bit će zbor Cappella Odak i dirigentica Jasenka Ostojić, a izvest će skladbe posvećene Bogorodici iz pera Sergeja Rahmanjinova, Arva Pärta, Vlade Sunka, Alfreda Schnittkea i Franza Xavera Biebla.Cappella Odak, nazvana prema skladatelju Krsti Odaku, mješoviti je pjevački zbor koji djeluje pod okriljem udruge Collegium pro arte. Nastao jedinstvenim spojem pjevača dvaju ansambala, nagrađivanog ženskog zbora Cappella Zinka i nekadašnjih pjevača Zagrebačkih dječaka, Cappella Odak, rezultat je dugogodišnjeg umjetničkog i pedagoškog rada dirigentice Jasenke Ostojić koja je diplomirala dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Pavla Dešpalja, kod kojeg je završila stručno usavršavanje kao stipendistica Fonda Lovro & Lilly Matačić. Redovita je profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje vodi Zbor i Komorni zbor Muzičke akademije, s kojima ostvaruje brojne operne i vokalno-instrumentalne projekte pohvaljene od strane javnosti i glazbene kritike. Kao dirigentica zborova i orkestara osvojila je desetke državnih i međunarodnih nagrada, među kojima su i dva europska Grand Prixa. Cappella Odak prvenstveno njeguje a capella zborsko pjevanje, ali i širinu repertoara, čiji se spektar proteže od renesansnih majstora pa sve do najsuvremenijih zborskih skladbi, koje su nerijetko ostvarenja upravo hrvatskih skladatelja.