"Imam problem" - Kako u Hrvatskoj žive osobe s HIV-om

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj se godišnje zabilježi 95 novo oboljelih osoba od HIV infekcije. Do sada je kod 1500 osoba dijagnosticirana infekcija HIV-om.

HIV pozitivne osobe često su suočene s diskriminacijom u svojoj okolini. Kada je bojazan od zaraze HIV-om opravdana a kada ne? U rubrici Imam problem govorili smo o stigmatizaciji i pravima HIV pozitivnih osoba, temi koja je  još uvijek tabu u nas. 

O ovoj su, nedovoljno spominjanoj temi, u emisiji "Imam problem" govorili doc. dr.sc.  Sunčana Roksandić Vidlička, dipl.iur. Katedra za kazneno pravo, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Tatjana Nemeth-Blažić, dr. med. spec. epidemiologije, voditeljica registra za HIV /AIDS, pri Referentnom centru Ministarstva zdravstva, te Sanja Belak Škugor, prof.psihologije, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.22. veljače ovegodine u Gradskoj vijećnici Grada Bjelovara na inicijativu i u organizaciji Gradskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i uz pokroviteljstvo Grada Bjelovara održana je Konferencija o virusu humane imunodeficijencije (HIV) pod nazivim „ Kao se može/ne može inficirati s HIV-om.

U Hrvatskoj s HIV-om živi više od 700 ljudi, a u proteklih 25 godina ukupno je registrirana 921 osoba zaražena HIV-om, od kojih je 345 oboljelo od AIDS-a, a 177 je umrlo, po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Što kada se osoba mora suočiti s dijagnozom HIV-a? Treba bi radna okolina znati dijagnozu? Mario Lemešić iz Bjelovara suočio se kaže s nizom predsrasuda u svojoj okolini i odlučio ih podijeliti s javnosti i našom kolegicom Danijelom Hegediš.