Moć dokumentarnog filma

14. izdanje festivala ZagrebDox iznova nas je podsjetilo na važnost bilježenja istine u svijetu koji nas okružuje kao i na moć dokumentarnog filma. O tome smo u emisiji Treći format razgovarali s gošćama festivala - danskom redateljicom Evom Mulvad i njemačkom filmskom kritičarkom Carolin Weidner.

Eva Mulvad je na ZagrebDoxu priredila predavanje na kojem je govorila o svojim razmišljanjima o procesu nastanka autorskih dokumentaraca. Ta danska redateljica dokumentarnih filmova rođena 1972. godine, završila je Nacionalnu filmsku školu u Danskoj 2001. godine, a režira dokumentarce za Dansku televiziju od 1997. godine. Godine 2006. osvojila je Srebrnog vuka na IDFA-i i nagradu žirija u međunarodnoj konkurenciji dokumentarnog filma na festivalu u Sundanceu za rad Enemies of Happiness. Dobitnica je nagrade za mlade talente Women in Film and TV 2006. godine. Njezin film The Good Life (2010.) u Karlovym Varyma osvojio je nagradu za najbolji dokumentarac, a djelo Moderan muškarac (2017.) prikazan je i u programu Biografski dox na ovogodišnjem ZagrebDoxu.


Njemačka novinarka i filmska kritičarka Carolin Weidner na ZagrebDoxu je sudjelovala kao članica žirija Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI – najstarijeg i najuglednijeg udruženja filmskih kritičara. Od godine 2017. članica je selekcijskog odbora festivala DOK Leipzig, a bila je i članica žirija na filmskim festivalima u Moskvi, Busanu, Baselu, Oberhausenu i Rotterdamu.

Razgovor s gošćama ZagrebDoxa pogledajte u snimci emisije Treći format na usluzi HRTi:
Treći format