Muzej piva i pivarstva traži nove izloške

U Zagrebu je peijw pet je godina osnovan jedinstveni muzej piva i pivarstva u Hrvatskoj. Osobito veliko zanimanje vlada tijekom Noći muzeja. No i drugim danima, često u organiziranim grupama, posjetitelji imaju priliku upoznati se s poviješću domaćeg pivarstva.


Prikupiti građu za Muzej piva nije bilo jednostavno. Dosta toga otkupljeno je od građana koji su dio i donirali, jedan dio postava čine originalni predmeti iz fundusa pivovare, dok su ostatak replike.

Na samom postavu smo surađivali sa dvije ključne osobe. To je Željko Šatović Gula, on je pivski znalac i jedan od najpoznatijih gastronoma i Davor Antolić Antas poznati scenograf kojeg vaše kolege dobro znaju, u svakom slučaju oni su nam pomogli da osmislimo postav, kaže Tina Puhalo Grladinović, direktorica tvrtke K pivovari - Muzej piva


Muzej ima osam postaja. Tako već na prvoj može se doznati da je pivovara otvorena 1893. kada su tisuće Zagrepčana došle popiti pivo ali i vidjeti 12 električnih svjetiljki. Bilo je to 15 godina prije nego što je Zagreb dobio električnu rasvjetu. Takve i slične priče najčešće se čuju tijekom organiziranih tura.


Kao dio muzejske ture može se razgledati i mikropivovara. Ondje se može vidjeti složen proces nastajanja piva. Trend je i vlastita proizvodnja piva što će se moći raditi i u sklopu muzeja. Puhalo je pozvala sve zainteresirane da, ako imaju predmete za koje smatraju da bi se mogli uklopiti u muzej, slobodno donesu u Muzej.