Što čitati - "Kupe br. 6" Rose Liksom i "Totentanz" Darija Šarca


Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovog vam tjedna preporučuje dva djela – "Kupe br. 6" Rose Liksom i "Totentanz" Darija Šarca.


Rosa Liksom - "Kupe br. 6"

Finska književnica, slikarica i spisateljica Rosa Liksom fascinirana je Rusijom koja je središnji motiv nekoliko njezinih djela. U dobi od sedamnaest godina napušta Laponiju zbog studija antropologije i društvenih znanosti na sveučilištima, prvo u Helsinkiju, a potom u Kopenhagenu i Moskvi. Za roman "Kupe br. 6" (2011.) dobila je „Finlandia Literary Prize".

Radnja je smještena u kupe broj 6 Transsibirske željeznice na putu od Moskve do Ulan Batora u dalekoj Mongoliji, na putu tijekom kojeg se igrom sudbine u kupeu na višetjednom putovanju spojilo dvoje glavnih likova. U želji da promijeni svoju svakodnevnu rutinu, glavna junakinja odlučuje otići istražiti mongolsku kulturu. No, nije slutila kako će joj ulazak u upravo taj kupe donijeti pregršt promjena u život i da promjena u neće nastupiti na cilju, nego na samome putu.

Mlada Finkinja je studentica arheologije, a kupe dijeli s ekscentričnim Vadimom Nikolajevičem Ivanom, koji u svojoj torbi nosi samo luk i votku. On je sezonski građevinac koji ide na novi posao u Mongoliju. Ne prestaje govoriti, opterećivati svojim problemima, stajalištima, stavovima o ženama, iskustvima i mračnim pogledom na život, čak postaje nepristojan i vrijeđa je. U kupeu se tako nađe dvoje posve različitih ljudi i među njima se razvija specifična komunikacija i odnos.

Dario Šarec, "Totentanz"

Dario Šarec je novinar i književnik mlađe generacije (rođen 1981). Naslov 'ples mrtvih' odnosi se na suvremenu svarnost glavnog lika, tridesetogodišnjaka, nezaposlenog novinara u bezizlaznoj situaciji.

Njegov se život sastoji je od bezuspješnih potraga za poslom, povremenih neplaćenih poslova, pokretanja vlastitog posla, kraćih ljubavnih veza, bavljenja književnošću, tuluma i spoznajom da bi moralo biti puno bolje.

Životna kriza stvara od njega čovjeka prepunog grižnje savjesti i borbe s unutrašnjim demonima.