Apsolutni romantizam Milka Valenta

Prozaik, pjesnik, dramatičar, esejist i kazališni kritičar Milko Valent je umjetnik čiju je biografiju nemoguće ukratko prepričati jer njegova bibliografija obuhvaća više od 2500 bibliografskih jedinica.

Dosad je objavio 32 knjige, a tekstovi su mu prevedeni na 13 jezika. Autor je jednog od najopsežnijih romana u povijesti hrvatske književnosti – Umjetne suze Valent je ispisao na 1744 kartice.

Povod gostovanju Milka Valenta u emisiji Knjiga ili život njegova je nova knjiga poezije Otvorena rosa, a uz to Valent ove godine slavi 70 godina života i 50 godina književnog stvaralaštva.

Govoreći o apsolutnom romantizmu, kako je sam prozvao svoj stil, Valent ističe da postoje oaze romantizma koje su nužne za svaki kvalitetni iskorak, posebno u ovoj epohi banalnosti, o čemu i govore Umjetne suze: To je roman paklene tranzicije i raspadanja Europe i njezine multikulturalnosti, a što se tiče Otvorene rose, nju sam pisao 41 godinu - sve je počelo u vremenima kad su, barem kad se govori o mlađim ljudima, još postojali ideali,  kaže Valent.

Pogledajte razgovor iz emisije Knjiga ili život, koju možete pratiti na usluzi HRTi i na Facebooku: