Nađemo se kod Vame

Vama ili Varaždinski magazin - nije samo bila robna kuća, već i spomenik jednom vremenu ispunjenom plesnjacima, društvenim događanjima i svjedok mijene, koja je očito stalna. Danas ta robna kuća je samo betonska, mrtva nekretnina u centru grada, a nekad je bila - trbuh grada. No, osim u srcima Varaždinaca Vama živi i u njezinim radnicima, koji se jednom na godinu okupljaju i razmjene sjećanja.

Nađemo se kod Vame - omiljena je poštapalica onih Varaždinaca koji nešto dulje pamte. Nekadašnji trgovački centar, otvoren sedamdesetih godina, bio je preslika tadašnjih robnih kuća zapada. Svega je tu bilo - od igle do lokomotive.

Bilo je nekoliko "Vama" no najpopularnija je upravo ova na Kapucinskom trgu - plesnjaci na terasi, bijela tehnika, tepisi i suđe u podrumu. Usputne uslužne djelatnosti - frizeri, postolar. Vama je vrvjela životom. Ali i radnicima. Njih tristotinjak u zlatno doba osamdesetih.

Pretvorba, privatizacija - sve je to dovelo do sloma popularne robne kuće. Danas je, nažalost, tek betonski spomenik jednom vremenu.

Dok privatni investitor namjerava objektu vratiti stari sjaj, nekadašnja robna kuća VAMA i dalje živi u srcima njenih djelatnika. Lijepu ideju su oživjeli prije desetak godina, pa se tako, uobičajeno, u zimsko doba sastanu i zagriju uspomenama.

Razgovori su najprije kako se tko osjeća, dal je zdrav, dal je bolestan, kako su nam unučad i kako živimo kao penzioneri, to su glavne teme, kaže Vlasta Prica.

I ne samo zaposlenicima već i Varaždincima na spomen Vame, uz uzdah, postane toplije u srcu.