Nakon Venecije i Zagreba Horizont očekivanja i u Puli

Hrvatski paviljon na 57. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – La Biennale di Venezia krenuo je na mini-turneju po Hrvatskoj: projekt umjetnika Tine Gverović i Marka Tadića, te kustosice Branke Benčić od petka, 9. ožujka, bit će izložen u atraktivnom pulskom galerijskom prostoru Sveta Srca.

U želji da se hrvatskoj javnosti približi jedan od najznačajnijih projekata vizualne umjetnosti kojima se suvremeni umjetnici predstavljaju na međunarodnoj sceni, a koji uključuje nekoliko razina institucionalne podrške na nacionalnoj i lokalnoj razini, izložba Horizont očekivanja, nakon Venecije i Zagreba bit će izložena i u Puli,  napominju organizatori projekta.

Otvoren hrvatski paviljon na Venecijanskom bijenalu
Na izložbi koja je Hrvatsku predstavljala na prošlogodišnjoj 57. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti u Veneciji kulturna će javnost imati priliku razgledati instalacije umjetnika Tine Gverović (Fantomska trgovina: More Ljudi / Phantom Trades: Sea of People) i Marka Tadića (Događaji koje treba zaboraviti / Events Meant to Be Forgotten) prema koncepciji Branke Benčić, kustosice i povjerenice hrvatskog paviljona.

Izložba Horizont očekivanja okupila je dvije umjetničke pozicije koje se bave različitim stanjima i pitanjima, poput neizvjesnosti, nesigurnosti ili kolapsa, pri čemu umjetnici koriste različite medije – od instalacije, preko objekta, videa, animacije, slikarstva, kojima stvaraju niz međuodnosa, a dramaturgija postava zamišljena je tako da angažira ulogu promatrača i artikulira njegovo kretanje kroz prostor,  ističu organizatori.

Hrvatski nastup s Venecijanskog bijenala pred domaćom publikom
Izložba je pokušala uprizoriti istovremeno mjesto kolapsa i mjesto transformacije i imaginacije: uključujući lokalne narative u globalni kontekst, Bijenale djeluje kao mehanizam vidljivosti koji uokviruje prostor i vrijeme, mjesto i identitet, dok promjenjivi horizont očekivanja obuhvaća platformu zajedničkog iskustva, znanja i razumijevanja, u okviru promišljanja neizvjesnih mogućnosti identifikacije,  stoji u najavi izložbe.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske organizaciju izložbe povjerilo je Modernoj galeriji iz Zagreba, a izložba u Muzejsko galerijskom prostoru Sveta Srca realizira se u suradnji s Arheološkim muzejom Istre uz podršku Ministarstva kulture i Grada Pule.

Otvorenje izlože je u petak, 9. ožujka, u 20 sati u Muzejsko – galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli.
Kako tenziju današnjeg vremena prevesti u izložbu?