U Podsusedu sanacija klizišta stvaranjem odlagališta otpada!

Stoji derutna i oronula na jednom od zapadnih ulaza u metropolu - bez ikakve namjene kultna cementara u zagrebačkom naselju Podsused. Svojevrsni zaštitni znak Podsuseda, samo podsjeća na nekadašnju slavu, izaziva jezu, te neodoljivo podsjeća na scene iz filmova strave i užasa.

Cementara je od zatvaranja 1987. godine veliki problem Grada Zagreba, a postala je još i veći kada je grad iskazao namjeru da šire područje cementare postane lokacija za reciklažu i odlaganje neopasnog građevnog otpada i zemljanog iskopa u funkciji sanacije klizišta Kostanjek.

O svemu tome u rubrici Imam problem govorili su Dejan Kljajić, predsjednik Vijeća Gradske Četvrti Podsused-Vrapče, dr. Ivan Čelić, član Odbora za zdravstvo Skupštine Grada Zagreba, Goran Mazija, stručni savjetnik Gradskog Ureda za strategiju i Josipa Juričev-Sudac iz Udruge EKO Zagreb.Uz onečišćenje - velik je problem i veliko klizište iznad tvornice. Kuće ondje i danas neumoljivo klize. Planova sanacija bilo je, niti jedan nije jeftin. Prema najnovijim planovima gradskih vlasti predviđena je sanacija klizišta stvaranjem protuteže: gomilanjem građevinskog otpada.

Odlagalište otpada na ulazu u mjesto Podsused, ali i na samom ulazu u Zagreb sa sobom nosi više od estetskog  problema. Ondje je predviđena i prerada industrijskog otpada - što stanovnike koji su se jedva domogli čistog zraka ponovno vodi u zonu onečišćenja. Krenula je peticija ogorčenih građana, prijedlozi za i protiv.

Kao i mnogi drugi mladi ljudi doselio sam u ovaj kvart prije jedno 10 godina, imam troje djece i živimo na manje od 500 metara od lokacije na kojoj se planira odlagati otpad. Kao i svi drugi stanovnici smo preplašeni i ogorčeni, ne shvaćamo gdje sve ovo vodi, izjavio je Ante Križan, stanovnik Podsuseda.

Pogledajte prilog!