Simptomi menopauze povezani s nekvalitetnim snom

Zbog simptoma menopauze žene srednje dobi imaju veće izglede patiti od problema povezanih s poremećajem spavanja, pokazalo je južnokorejsko istraživanje.

Poremećaji spavanja najčešći su prigovori tijekom prijelaza u menopauzu i u postmenopauzi, kaže voditelj istraživanja dr. Hyun-Young Park iz nacionalnog istraživačkog instituta za zdravlje u Chungbuku.

Loša kvaliteta sna i nedovoljno dugo spavanje povezani su s negativnim zdravstvenim ishodima poput pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, smrtnosti povezane s karcinomima, dijabetesa, depresije i loše kvalitete života, kaže Park.

Tijekom i nakon menopauze, žene su sklonije problemima sa spavanjem pa ne mogu lako utonuti u san, bude se nekoliko puta tijekom noći i ranije nego što to žele, napisao je znanstveni tim u časopisu PLoS ONE.

Znanstvenici napominju kako je nejasno jesu li menopauzalni simptomi pridonijeli tim poremećajima spavanja. Iako hormonalne promjene mogu utjecati na poremećaje spavanja drugi faktori također igraju ulogu, napominju oni.
 
Kako bi utvrdili jesu li tjelesni i psihički simptomi menopauze povezani s problemima spavanja Park i njegov tim analizirali su podatke o 634 žene u dobi od 44 do 56 godina koje su sudjelovale u istraživanju koje je uključilo i godišnji pregled u bolnicama u Seulu i Suwonu 2012 i 2013. Uz pomoć upitnika mjerena je kvaliteta njihova sna kao i valovi vrućine, noćno znojenje i drugi tjelesni, seksualni i psihološki simptomi povezani s perimenopauzom i menopauzom.

Utvrdili su da je 19 posto žena prijavilo nekvalitetni san, a one s problemima spavanja imale su veće izglede patiti od povišenog krvnog tlaka, kolesterola i viših razina triglicerida. Također bile su starije, nepušačice, manje obrazovane i same, imale depresiju i bile pod većim stresom.

Čini se da se kvaliteta sna pogoršavala s dolaskom menopauze i oko 30 posto postmenopauzalnih žena žalilo se na loš san a posebno na to da su teško tonule u san i nemirno spavale.

Sveukupno, loše spavanje bilo je povezano s tjelesnim simptomima i vazomotornim simptomima poput noćnog znojenja i valova vrućine. One koje su se žalile na intenzivnije menopauzalne simptome imale su i nekvalitetniji san.