Zdravo sjeme i zdrava zemlja - najbolji poklon budućim naraštajima

Iako je zemlja pod snijegom, vrtlari se već naveliko pripremaju za novu sezonu. Među njima je sve više onih koji žele uzgajati biljke u skladu s prirodom. Za to je potreba edukacija, ali i domaće, ekološko sjemenje.

Svaki vrtlar dobro zna - najvažniji dio vrtlarske sezone upravo je planiranje i priprema, ideja i vizija kakav će vrt imati.

Upravo ovo doba godine je idealno da napravimo sve početne radnje da imamo sve spremno, imamo pravu ideju, znamo kamo ćemo koju biljku posaditi i onda smo spremni krajem 4, 5 mjeseca saditi, izjavila je Silvija Kolar Fodor, biovrtlarica, predsjednica Udruge "Biovrt".

Malo pomoći dugogodišnje biovrtlarice nije naodmet. Na predavanjima diljem Hrvatske iz godine u godinu nesebično otkriva prirodne metode za povećanje plodnosti tla, kako stvoriti vrt otporniji na bolesti, nametnike i klimatske promjene te kako u njemu bez pesticida i mineralnih gnojiva uzgojiti obilje zdrave hrane.

Važno je i što će se u vrtu uzgajati, za što se brinu i sve brojniji "čuvari sjemena". Za nas sjeme predstavlja život, kažu vrtlari. Zdravo sjeme i zdrava zemlja je najbitnija u poljoprivrednoj proizvodnji.

Na razmjeni sjemenja mogu se naći različite starinske sorte. Rudolf Pelegrin čuva sjeme koje je dobio od svoje bake: Imam tu njezine i grahove, salate, paprike i paradajze, kaže.

Jedino uzgojem zdrave hrane i očuvanjem zdravog tla, slažu se vrtlari, možemo imati ispunjen život i naraštajima koji dolaze osigurati budućnost.