Proglašen dobitnik Pritzkerove nagrade

Indijac Balkrishna Doshi ovogodišnji je dobitnik Pritzkerove nagrade, čime je u dobi od 90 godina postao najstariji laureat te prvi Indijac kojemu je pripalo to ugledno priznanje koje nazivaju Nobelom za arhitekturu.

Doshi se proslavio arhitekturom moderne raskinuvši s tradicionalističkim stilom kakav se njegovao u Indiji. Poznat je i po tome što se zauzimao za održivu arhitekturu te po koncepciji izgradnje stanova koji nisu skupi.

Veoma sam sretan i zahvalan žiriju nagrade Pritzker što mi je dodijelio ovo najveće priznanje u arhitekturi, duboko sam dirnut. Također, nadam se da će ova nagrada ostaviti traga u Indiji, i u obrazovanju i u  praksi,  izjavio je Balkrishna Doshi dodavši da tu nagradu duguje svome guruu i učitelju - Le Corbusieru.

Doshi je najpoznatiji po stambenom kompleksu Aranya u Indoreu u indijskoj državi Madhya Pradesh. To je divovski projekt, skup zgrada jednokatnica sagrađen 80-ih godina što je bio Doshijev odgovor na krizu stanovanja u regiji. U njemu živi danas 80.000 ljudi.

Njegove izvedbe poštuju istočnu kulturu i pritom poboljšavaju kvalitetu življenja u Indiji, objavio je u žiri u obrazloženju nagrade Pritzker u kojem stoji i da Doshi arhitekturu smatra produljenjem ljudskog tijela, u skladu s okolišem bilo da je riječ o klimi, o krajobrazu ili humanizmu.