Poezija 'za van' – posvećena ženama

Književnica Sonja Zubović prije tri godine pokrenula je projekt 'Poezija to-go' kako bi, ponajprije mlade, potaknula na čitanje. Sve je počelo na Facebooku, na kojem taj projekt prati do 15.000 ljudi dnevno.

Povremeno iz virtualnog svijeta pjesnici se presele u onaj stvarni – tako su se sinoć u kinu Europa s publikom družile Irena Vrkljan, Sonja Manojlović, Enerika Bijač, Dorta Jagić i Lidija Bajuk - jaka, birana, nagrađivana imena hrvatske pjesničke scene dvoranu Müller su popunile do posljednjeg mjesta.

Ja sam vrlo optimistična zbog trendova i novih kretanja koje primjećujem kod zagrebačke publike, koja je uvijek bila 'problematična' što se poezije tiče. No, čini mi se da su se stvari oko poezije nekako usijale - sada se na pjesničkim događanjima traži mjesto više,  komentira pjesnikinja Dorta Jagić.

Iako nerijetko na marginama društvenog zanimanja, ove pjesnikinje su dokazale da je pjesnička riječ itekako zanimljiva i važna. U vremenima kada nemamo baš puno čitatelja i kad u Zagrebu imamo dvije knjižare, ovo su važni pokušaji da se poeziji da barem malo prostora,  kaže pjesnikinja Irena Vrkljan.

Tih je prostora, čini se, sve više zahvaljujući ponajviše entuzijastima koji iz vlastite potrebe i ljubavi prema poeziji uspijevaju stihove učiniti zanimljivima i potrebnima široj publici.

U okviru projekta 'Poezija to-go' na digitalnom planu pokrenula sam tribine koje se zovu druženje s pjesnicima: svaki put se organizira druženje u jednom prostoru koji je blizak urbanim mladim ljudima,  objašnjava idejna začetnica projekta Sonja Zubović.

Zahvaljujući, među ostalim, i projektu 'Poezija to-go', poetski žanr dobio je novu komunikacijsku šansu da se otvori, pokaže u svim svojim različitostima, a pjesnici priliku da s margina uđu u pune dvorane.